EP-választások: fontos döntések születnek szombaton

Kik kerülnek az RMDSZ európai parlamenti (EP) képviselőjelölt-listájának befutó helyeire? Az RMDSZ ellenében indul Tőkés László az EP-választásokon? Ha igen, akkor függetlenként, vagy az EMNP listáján? Ezekre a kérdésekre választ kapunk szombaton.

Rangsorol a SZÁT

A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) délelőtt rangsorolja Kolozsváron az RMDSZ jelöltjeit. Matematikailag az első három hely jelenthet EP-képviselői mandátumot, ezekért folyik a küzdelem a hat jelöltaspiráns között. A szombaton kialakult sorrendet egy hét múlva a Szövetségi Képviselők Tanácsa módosíthatja, ha az MPP meggyőzi az RMDSZ-t, hogy a körvonalazódó együttműködés jegyében engedje fel egy jelöltjét a listájára.

A 33 tagú SZÁT mind a hat jelöltet meghallgatja, kérdéseket tehetnek fel nekik. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára elmondta: a rangsorolás módjára nincs szabályzat. „Csupán a szokásjog létezik. E szerint a SZÁT előbb arról szavaz, hogy ki kerüljön a lista első helyére. Az kerül az első helyre, aki a legtöbb szavazatot kapta. Ezután a nevét töröljük, és a második helyezettről szavaz a testület, majd ugyanezzel az eljárással a harmadik, negyedik helyezettről, és a többi” – magyarázta a maszol.ro-nak az eljárást a főtitkár.

Az már korábban eldőlt, hogy nem ismétlődhet meg az az öt évvel ezelőtti forgatókönyv, amikor Tőkés László jelenlegi EP-képviselő az RMDSZ listáján jutott brüsszeli mandátumhoz. A volt püspöknek az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) felajánlotta, hogy a jelöltlistája élére álljon, és Toró T. Tibor EMNP-elnök szerint a Fidesz is felajánlott számára egy helyet a listáján.

Tőkés felfedi szándékait

Tőkés László szombaton, az EMNP országos választmányának székelyudvarhelyi ülésén jelenti be, hogy elfogadta-e valamelyik ajánlatot. Bejelentheti azt is, hogy nem pártlistán, hanem függetlenként indul Romániában az EP-választásokon, ahogyan hét évvel ezelőtt, 2007-ben tette. Forrásaink ezt a forgatókönyvet valószínűsítik.

Benedek Erika, a Néppárt alelnöke korábban a maszol.ro-nak elmondta: az EMNP Tőkés szándékaitól teszi függővé az EP-választásokkal kapcsolatos döntését. Így ha a párt védnöke elfogadja az ajánlatukat, akkor önálló jelöltekkel, a lista élén a volt püspökkel próbálkoznak mandátumszerzéssel. Ha pedig Tőkés függetlenként indul, akkor nem állítanak listát, hanem a védnöküket támogatják.

Korábban még Toró T. Tibor mindkét forgatókönyvet nem kívánatosnak, kamikaze akciónak nevezte. Elismerte, hogy egyik sem vezet mandátumszerzéshez, ám megakadályozhatja az RMDSZ-t az öt százalékos küszöb elérésében, és az erdélyi magyar közösség képviselet nélkül maradhat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?