EPP-kongresszus: Merkel, Barroso és Rompuy Bukarestben

Angela Merkel német kancellárt, José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét és Herman van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét várják többek között Bukarestbe októberben az Európai Néppárt (EPP) kongresszusára.

Az EPP 21. kongresszusának a romániai tagpártok - a Demokrata Liberális Párt (PDL) és az RMDSZ – lesznek a házigazdái. Az október 17-18-án megtartandó kongresszusra negyven ország több mint 1200 résztvevője érkezik a román fővárosba. Egyebek mellett az EPP politikai programjának vitája és tisztújítás szerepel a bukaresti kongresszus napirendjén.

Az Európai Néppárt kedden elindította a rendezvény honlapját (www.epp2012.eu), amelyen Traian Băsescu államfő video-üdvözlete is megtalálható.

"Romániának gyakorlata van már az ilyen események megszervezésében. Az EPP bukaresti kongresszusának fő üzenete a szabadságról, szolidaritásról és felelősségről szól" - mondta az államfő.

A kongresszusi meghívót Wilfried Martens, az EPP elnöke, Antonio Lopez-Isturiz főtitkár, Vasile Blaga, a PDL és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke jegyzi.3an

"Az EPP, 37 évvel megalakulása után, 73 kereszténydemokrata, konzervatív, illetve néppártot foglal magába, 40 európai országból és mára nyilvánvalóan a legbefolyásosabb európai politikai erővé vált. Az EPP-nek tagja 16 EU-tagország és hét unión kívüli ország állam- illetve kormányfője, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke, az Európai Bizottság 13 tagja, és az Európai Parlament 271 képviselője. A bukaresti kongresszuson az EPP jelentős mértékben hozzá fog járulni a következő évek európai politikájának alakulásához. Földrészünk eme nehéz, történelmi pillanatában az EPP a Több Európa jelszóval kíván utat mutatni" - olvasható a négy politikus által aláírt közös üzenetben.

Az RMDSZ főtitkársága is beszáll a szervezésbe. Az Európai Néppárt kongresszusa megszervezésének fő koordinátora az EPP egyik főtitkár-helyettese, Bukarestben a Demokrata Liberális Párt és az RMDSZ közös csapata végzi a helyszíni előkészületeket. A szervezésben az RMDSZ főtitkárságára is fontos szerep hárul. „Az anyagi kérdésektől kezdve részletes szervezési kérdésekig hárul ránk feladat a kongresszus előkészítésében” – mondta a maszol.ro-nak Kovács Péter főtitkár. Tájékoztatása szerint az RMDSZ nagy számú meghívót küldhet majd szét, és lehetőség lesz arra, hogy népes csapat képviselje az erdélyi magyar sajtót a bukaresti néppárti rendezvényen. (Cs. P. T.)

Eredetileg az európai szocialisták is Bukarestben akarták rendezni idei kongresszusukat, de ezt - Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kérésére - áthelyezték Brüsszelbe. Ponta szerint az EPP által Traian Basescunak nyújtott "feltétel nélküli" támogatás, valamint a román szocialisták "ügyetlen" kommunikációja miatt egyoldalú következtetéseket vontak le Romániáról, és az ő feladata, hogy a következő időszakban elmagyarázza az európai partnereknek, mi is történt valójában az országban. Ponta szerint ez a tisztázás időbe telik, ezért javasolta, hogy Bukarest helyett Brüsszelben szervezzék meg a szeptember 28-29-re tervezett kongresszust a szocialisták.

Kimaradt?