USL

Állandósult a patthelyzet a kormányzó pártszövetségben

Továbbra sem fogadják el egymás feltételeit, de egyik fél sem meri egyoldalúan felbontani a kormányzó Szocál-Liberális Szövetséget (USL). Így jellemezhető az USL-t alkotó két nagyobbik politikai erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) viszonya vezetőik szerdai tárgyalásai után.

A két pártelnök, Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő és Crin Antonescu találkozója eredménytelenül zárult: utóbbi továbbra is azt kérte a miniszterelnöktől, hogy terjesszék a parlament elé a liberálisok által javasolt kormányátalakítást.

E szerint Klaus Johannis nagyszebeni polgármester, a PNL alelnöke a belügyminiszteri tisztség mellett kormányfő-helyettesi hatásköröket kapna. Crin Antonescu azt kérte: a parlamenti szavazásig ideiglenesen a jelenlegi liberális miniszterek vehessék át a távozó liberális tárcavezetők posztját. Mint ismert, Radu Stroe belügyminiszter már korábban lemondott, Daniel Chițoiu pénzügyminiszter és Andrei Gerea gazdasági miniszter szerdán tette meg ezt a lépést.

Victor Ponta ehelyett maga vette át ideiglenesen a pénzügyminisztérium vezetését és Constantin Niță távközlési miniszterre bízta a gazdasági tárca irányítását. Közölte, hogy jómaga és a köréje tömörülő Szociáldemokrata Szövetség (USD) csak akkor egyezik bele a kormányátalakításba, ha erről konszenzussal döntenek az USL-t alkotó pártok. A konszenzusnak az az akadálya, hogy a Konzervatív Párt is igényt tartana egy kormányfő-helyettesi tisztségre, amelybe viszont a liberálisok nem egyeznek bele.

„Victor Ponta döntse el, hogy USD-kormányt vagy USL-kormány akar” – üzente szerdai sajtótájékoztatóján Crin Antonescu. Kijelentette, pártja nem tűri, hogy az USD kisajátítsa magának a választók által USL-ként ismert pártszövetséget, amelynek a liberálisok is az alapítói. Közölte, hétfőig adnak határidőt a miniszterelnöknek arra, hogy egyezzen bele a PNL által javasolt kormányátalakításba.

„Ha Ponta az illegitim USD-kormány mellett döntött, akkor követelni fogjuk a lemondását” – jelentette ki Antonescu.

Kapcsolódók

Kimaradt?