Az RMDSZ nem támogatja az alkotmánymódosítást

Az RMDSZ számára vállalhatatlan lesz a módosított alkotmány, ha a parlamenti különbizottság az alkotmánybíróság döntéseihez igazítják a tervezetet – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Kelemen Hunor. A szövetségi elnököt a taláros testület hétvégén megfogalmazott kifogásairól kérdeztük.

„Egyelőre csak ámulni-bámulni tudok. Bár nem illik az alkotmánybíróság döntéseit bírálni, nekem úgy tűnik, hogy alkotmánybírósági diktatúra fele tartunk” – jelentette ki a politikus. Kelemen szerint az alkotmánybíróságnak egyetlenegy kérdésben kellett volna véleményt mondania: sérti-e a tervezet az alaptörvény módosításainak határait rögzítő 152-es cikkelyt. 

Az RMDSZ elnöke szerint a közigazgatási alegységek létrehozásának, a közösségek szimbólumhasználatának, a kulturális autonómiának semmilyen köze nincs az alkotmányossági elvekhez és a 152-ik cikkelyhez. „A taláros testület lassan már nem úgy működik, mint a parlament harmadik háza, hanem úgy, mint egy állam az államban, mert olyan kérdésekkel is foglalkozik, amelyek nem a hatáskörébe tartoznak” – jegyezte meg.

A parlamenti különbizottság megszavazta és beépítette az alkotmánymódosító tervezetbe, hogy a nemzeti kisebbségek szabadon használhatják köztéren és magánterületen az etnikai, nyelvi és vallásos identitásukkal kapcsolatos nemzeti jelképeiket, hogy a kisebbségek képviselői saját döntéshozó és végrehajtó szerveket hozhatnak létre az identitásuk megőrzését érintő hatáskörökkel, és hogy a parlament sarkalatos törvénnyel elismerheti a hagyományos térségek közigazgatási alegységekbe szerveződését a megalakítandó közigazgatási régiókon belül. Ezt a három módosítást alkotmányellenesnek minősítette a taláros testület.

A politikus szerint „kártékony alkotmányértelmezésével” a taláros testület lehetetlenné tette azt, hogy az erdélyi magyar közösség számára is elfogadható alkotmánymódosítás megszülethessen. Emlékeztetett arra, hogy a kormánypárti politikusok már jelezték, hogy a parlamenti különbizottságban figyelembe veszik az alkotmánybíróság döntését. „Ezt azt jelenti, hogy számunkra vállalhatatlanná és támogathatatlanná válik a tervezet” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke fenntartja azt a korábbi véleményét, miszerint 2014-ben sem lesz alkotmánymódosítás. „Nem látom, hogyan lehetne olyan kérdéseket ma a parlamenti bizottságban rendezni, amelyeke az alkotmánybíróság kifogásolt” – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?