Borbély: az RMDSZ-t most nem érdekli a kormányra lépés

A RMDSZ nem tárgyal az esetleges kormányra kerülésről, és jelenleg nem érdekli a kormányzás - jelentette ki egy csütörtökön Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

Borbély László aggasztónak tartotta a kormánykoalíción belüli feszültségeket. Hozzátette, senkinek sem lenne jó a koalíció felbomlásával kialakuló politikai instabilitás. Az alelnök ugyanakkor megállapította, Romániában sem 2009-ben nem bizonyult, sem jelenleg nem bizonyul eredményesnek a 2/3-ot meghaladó kormánytöbbség. 2009-ben a Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nagykoalíciója bomlott fel 10 hónap kormányzás után.

Az RMDSZ alelnöke a rosszul működő kormányzás jeleként említette, hogy a kormánynak tavaly októberben kellett volna benyújtania az Európa Tanácshoz a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartája ratifikálásakor vállalt kötelezettségei teljesítéséről szóló jelentést. Hozzátette, az RMDSZ rég elkészítette az árnyékjelentést, de mindeddig nem nyújtotta be, hiszen várta, hogy a kormány is megfogalmazza álláspontját. A következő hetekben nyilvánosságra hozzák az árnyékjelentést - közölte az alelnök.

Erős EP-képviselet a cél

Borbély László kijelentette, az RMDSZ legfontosabb célja az elkövetkező hónapokban, hogy erős képviseletet juttasson az Európai Parlamentbe. Az alelnök hozzátette, az RMDSZ nem készül koalíciós listát állítani, de tárgyal az általa komolynak tekintett Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőivel az összefogásról. "Remélem, megegyezünk" - tette hozzá Borbély László.

Az MTI kérdésére hozzátette, ugyan korábban úgy határozott az RMDSZ egyik döntéshozó szerve, hogy csak RMDSZ-szervezetek jelöltjei kerülhetnek fel a szövetség jelöltlistájára, "van megoldás" arra is, hogy az MPP jelöltjei is felkerüljenek az RMDSZ-listára.

A maszol.ro-nak arra a kérdésére, pontosan mikor dönt a Szövetségi Állandó Tanács az RMDSZ jelöltjeinek rangsorolásáról, a politikus kijelentette: várhatóan legkésőbb február 25-én. Felvetésünkre nyomatékosította, semmilyen együttműködésre nem törekednek az RMDSZ által komolytalannak tekintett Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP), így rangsorolás időpontja nem függ az EMNP szándékaitól.

Mint ismert, az EMNP országos választmánya február 22-én dönti el, hogy milyen formában vesz részt – ha részt vesz – az EP-választásokon.

 

Kimaradt?