A kormányfő helyettese lesz Klaus Johannis polgármester

Három új miniszterre tesz javaslatot a kormányfőnek a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Ezt a PNL elnöke, Crin Antonescu jelentette be pénteken. Mint ismert, korábban lemondott Radu Stroe belügyminiszter és Daniel Chițoiu pénzügyminiszter, a gazdasági tárca vezetőjétől, Andrei Gereától pedig megvonta a bizalmat a párt.

Radu Stroe helyébe Klaus Johannist javasolja a PNL. Nagyszeben jelenlegi polgármestere miniszterelnök-helyettes is lesz a Ponta-kormányban – közölte Antonescu. Daniel Chițoiu helyét a jelenlegi egészségügyi miniszter, Eugen Nicolăescu venné át, az utóbbi tárcavezető posztjára pedig Cristian Bușoi, az Országos Egészségbiztosító Pénztár igazgatója kerül. Az új gazdasági minsizter Teodor Atanasiu szenátor lenne.

Antonescu elmondta: az új jelölésekkel remélik, szervezettebb és hatékonyabb kormányzati munkát végeznek a liberális miniszterek. Az új minisztereket Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnöknek kell felterjesztenie kinevezésre az államelnökhöz. Antonescu szerint Pontával már egyeztetett, és a kormányfő elfogadta a liberálisok javaslatait.

A román sajtó tudni véli, hogy a PNL vezetősége már hosszabb ideje tárgyalt kormányátalakításról, ugyanis elégedetlenek voltak, hogy a liberálisok kormányzati jelenléte nem elég hangsúlyos, és jobboldali pártként háttérbe szorulnak a szociáldemokrata kormányzati partnerük mellett.

Eddig a miniszterelnök-helyettesi tisztséget Chițoiu töltötte be, akiről a román média azt állítja, közelebb állt a szociáldemokratákhoz, mint a liberálisokhoz, és ezért is rendült meg a bizalmuk a liberálisoknak benne. Johannis a PNL második emberének számít, ő tölti be a párt első alelnöki tisztségét. Atanasiu is tapasztalt politikus, a 2004 és 2008 között regnáló Tăriceanu-kormányban is volt már védelmi miniszter.

 

Kimaradt?