Ponta: korrekt volt Barroso – Antonescu: dehogy volt!

Egymással ellentmondóan ítéli meg José Manuel Barroso uniós főbiztos Romániához történő viszonyulását a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) két társelnöke.

Míg Victor Ponta kormányfő a Die Pressének adott hétvégi interjúban azt mondta, hogy az Európai Bizottság vezetője „tisztességesen és kiegyensúlyozottan" reagált az utóbbi hónapok román belpolitikai fejleményeire, Crin Antonescu szenátusi házelnök szerint az EU-s döntéshozó „elfogultan viselkedett".ponta barroso

A liberális politikus ezt vasárnap este jelentette ki az Antena3 televízióban. „Barroso viszonyulása Romániához egyáltalán nem volt kiegyensúlyozott, hiszen legutóbb is saját vállát veregette úgymond a román a jogállam helyreállításáért. Csalódtam amiatt, hogy nem árnyalta az álláspontját, nem vette tudomásul azt az akaratot, amit román állampolgárok millió szavazatuk révén kinyilvánítottak" – magyarázta Antonescu arra utalva, hogy a referendumon 7,4 millióan Traian Băsescu leváltására szavaztak.

A volt ideiglenes államfő nem is tartja meglepőnek Barroso elfogultságát. „A főbiztos mindig is felvállalta, hogy a néppártok európai családjához tartozik" – magyarázta.

Antonescu mindazonáltal azt mondta: meg tudja érteni Victor Ponta kijelentéseit az Európai Bizottság elnökéről. „Azzal ugyanis magam is egyetértek, hogy normalizálnunk kell a viszonyunkat Brüsszellel, Barrosóval, Viviane Reding igazságügyi biztossal. Victor Ponta szándéka is az volt, hogy nem növelje az irányunkban létező ellenségeskedést" – mondta a liberális pártelnök.

Kimaradt?