Emberek vették át a zászlótartó szerepét Uzonban

Uzoni lelkészek felhívására tucatnyi személy gyűlt össze kedden délben a település polgármesteri hivatal elé  tiltakozni az ellen, hogy eltávolították a székely zászlót az épületről. A villámcsődület-szerű akció célja az volt, hogy egy órára a tüntetők átvegyék a zászlótartó szerepét, így mindannyian egy-egy székely zászlót tartottak magasba.

Mint arról beszámoltunk a székely zászló használata miatt elsőként beperelt uzoni önkormányzat jogerősen elveszítette az ellene indított eljárást, és a napokban el kellett távolítania a polgármesteri hivatal homlokzatáról a székely zászlót.

A tiltakozó akciót az uzoni lelkészek kezdeményezték, de csatlakozott hozzájuk minden magyar politikai szervezet és a helybéli lakosság is, akik ezzel szolidaritást vállaltak mindazok mellett, akiket a székely szimbólumok használata miatt meghurcolnak. Ugyanakkor arra szólítottak fel minden székelyföldi lakost, hogy házaikra tűzzék ki a székely zászlót.

Mégsem kell bírságot fizetni

A tiltakozás résztvevői elmondták: készek gyűjtést is szervezni, ha a háromszéki prefektúra pénzbírsággal sújtja az uzoni polgármestert. Ennek kapcsán Dumitru Marinescu prefektus kedden leszögezte: nem bírságolják meg a polgármestert, mivel jegyzőkönyv készült arról, hogy eltávolította a községháza homlokzatáról a székely zászlót.

A kormánybiztos cáfolta, hogy hadjáratot indított volna a székely jelképek ellen, szerinte minden esetben feljelentés alapján járt el. Többek között az uzoni polgármesteri hivatal homlokzatán levő székely zászló elleni eljárást is egy kökösi magyar ember (Nagy Attila Puli) panasza nyomán indították.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?