Lemondott a belügyminiszter a repülőbaleset miatt

A hírtelevíziók értesülései szerint lemondott Radu Stroe belügyminiszter a halálos áldozatokkal járó hétfői repülőbaleset mentési munkálatainak hiányosságai miatt. A tárcavezető politikai nyomásra tette meg ezt a lépést.

A hírtévék úgy tudják, hogy Radu Stroe sorsa a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) két társelnöke, Victor Ponta és Crin Antonescu csütörtöki találkozóján dőlt el. A tárgyalások után behívatták a belügyminisztert a kormányfő irodájába, és közölték vele, hogy le akar mondani. 

Radu Stroe lemondását nem csak sajtó követelte napok óta, hanem több kormánypárti politikus is. Bírálói szerint a belügyminiszter is felelőssé tehető azért, hogy a hétfőn lezuhant repülő földbe csapódásának helyszínére öt órás késéssel érkeztek ki a mentőalakulatok. Ha ez nem így történt volna, akkor meg lehetett volna menteni Adrian Iovan pilóta és Aura Ion rezidens orvos életét.

Stroénak nemcsak a mentés szervezetlenségét vetették a szemére, hanem az együttérzés hiányáról tanúskodó nyilatkozatát is. Amikor ugyanis esetleges felelősségét firtatták az újságírók, csak azon sajnálkozott, hogy az eset az ő miniszteri mandátuma idején következett be. Erre már a pártfelettese, Crin Antonescu is úgy reagált, hogy a belügyminiszter "katasztrofálisan kommunikált" a balesetet követő napokban. Lemondása, pontosabban lemondatása így már borítékolható volt.

FRISSÍTÉS: Radu Stroe belügyminiszter csürtörtök délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy távozik a kormányból. Lemondását becsületbeli ügynek nevezte, és azzal indokolta, hogy így kívánja megvédeni azoknak a tűzoltóknak a méltóságát, akik részt vettek a hétfői repülőbaleset mentési akciójában.

A távozó belügyminiszter együttérzését fejezte ki a halálos áldozatok családjának, majd elnézést kért azoktól, akikben érdektelenségnek értelmezték a nyilatkozatait. Értésre adta ugyanakkor, hogy továbbra sem érzi magát felelősnek a repülőbaleset utáni mentési akció késlekedése miatt. Hangsúlyozta ugyanis, hogy a lezuhant gép megtalálása nem a belügyminisztérium hatáskörébe tartozott.

Néhány perccel később tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök bejelentette, hogy elfogadta Radu Stroe lemondását, és ideiglenesen Gabriel Oprea kormányfőhelyettest bízta meg a belügyi tárca vezetésével. Victor Ponta tájékoztatása szerint február elseje környékén új belügyminisztere lesz a kormánynak. Személyére a liberálisok tesznek majd javaslatot.

Cikkünk frissül 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?