Laura Codruţa Kövesi: nem vagyok Traian Băsescu embere

Ismételten elutasította Laura Codruţa Kövesi azt a vádat, hogy a legfőbb ügyészség az államfő befolyása alatt áll. A legfőbb ügyész a gandul.info-nak adott pénteken terjedelmes interjút.

„Nem vagyok Traian Băsescu embere, az ügyészség embere vagyok. Annyiszor vádoltak már engem is és a kollégáimat is politikai befolyásolhatósággal, hogy már immunisak vagyunk" – mondta Kövesi. Hozzátette, a gyanúsítottak általában hajlamosak arra, hogy bűnvádi dossziéjukat politikainak kiáltsák ki.

A legfőbb ügyész közölte, nem kíván a parlament előtt beszámolni beosztottjai munkáiról. Korábban a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) arra tett javaslatot, hogy alakuljon parlamenti bizottság az ügyészek tevékenységeinek kivizsgálására. Kövesi a Legfelső Bírói Tanács 2007-es döntésére hivatkozott, amely szerint a vádhatóság tevékenységét a parlament nem kérheti számon. „Ezt csak a CSM kivizsgáló részlege teheti meg" – jelentette ki a legfőbb ügyész.

Laura Codruţa Kövesi mandátuma október 2-án jár le. Az interjúban reményét fejezte ki, hogy utódja kinevezése a lehető legátláthatóbb módon történik majd. Mint mondta, a kinevezés kritériumairól csütörtökön Mona Pivniceru igazságügyi miniszterrel is tárgyalt.

A Liviu Dragnea szociáldemokrata politikus ellen indított bűnvádi eljárás kapcsán a legfőbb ügyész leszögezte: a PSD főtitkára nem azért került a vádhatóság figyelmébe, mert szavazásra buzdította az embereket a referendumon, hanem azért, mert felmerült a gyanú, hogy törvénytelen eszközöket használt fel a részvételi arány növelésére.

A referendumon elkövetett esetleges csalások kivizsgálásáról elmondta: az ügyészeket nem az érdekli, hogyan, hanem az, hogy hányszor szavaztak a választók, ugyanis a többszöri szavazást a törvény bünteti.

Kimaradt?