Vincze Loránt: nem késtünk el a fellebbezéssel

Cáfolta szerdán az RMDSZ külügyi titkára a Krónika napilapban megjelent állítást, miszerint a kisebbségjogi állampolgári kezdeményezés előterjesztői lekéstek volna az Európai Bizottság elutasításának fellebbezésével.

 „A fellebbezést benyújtottuk, az Európai Bíróság honlapján közzé is tették az óvásunkat” – közölte sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Vincze Lóránt. Tájékoztatása szerint az RMDSZ-nek vagy a polgári kezdeményezésben partnerséget vállaló Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) nincs keresete a luxemburgi bíróságon, mert a fellebbezést a kezdeményező bizottság héttagú testülete nyújtotta be.

 A FUEN alelnöki tisztségét is betöltő Vincze Lóránt kifejtette: a kereset benyújtásától számított két hónapon belül jut el olyan szakaszba a fellebbezés, hogy az megjelenik az Európai Bíróság hivatalos közlönyében. Ez még azért nem történt meg, mert a fellebbezés 2013. november 25-i benyújtását követően az ügyet képviselő ügyvédi iroda több rendben is levelezett a bíróság iktatójával, kiegészítő dokumentumokat küldtek. A legutolsó levelet 2014. január 9-én, így várhatóan ettől a dátumtól kell számítani azt a két hónapos határidőt, amikor a bíróság hivatalos közlönyében is megjelenik a kezdeményezés.

Vincze Lóránt szerint várhatóan idén év végére kerülhet sor az ügy tárgyalására. A luxemburgi bíróságon eddig egy hasonló fellebbezést nyújtottak be, egy másik elutasított polgári kezdeményezés kapcsán, és annak tárgyalását is tíz hónapra tűzték ki.

Mint arról beszámoltunk a Minority Safepack Initiative nevű kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést tavaly szeptember 16-án utasította el az Európai Bizottság, arra hivatkozva, hogy az nem tartozik a jogalkotási hatáskörébe. A kezdeményezést több területen, így nyelvi, oktatási, kulturális témákban, regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén összesen 15 intézkedést javasolt az Európai Uniónak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?