Az MPP egy közös erdélyi EP-lista harmadik helyére tart igényt

A Magyar Polgári Párt (MPP) január folyamán tárgyalni fog a RMDSZ egy közös európai parlamenti (EP-) jelöltlista kialakításáról, amelynek harmadik helyére tart igényt - közölte Bíró Zsolt, az MPP elnöke szerdán Marosvásárhelyen.

Hozzátette: ha az alkotmánymódosító népszavazást valóban egy időben tartják az EP-választásokkal Romániában, akkor a románság részvétele is magas lesz, és az RMDSZ nem teheti kockára az erdélyi magyarság európai képviseletét azzal, hogy elzárkózik az összefogástól, mert kétséges, hogy átlépi-e még az öt százalékos küszöböt.

Bíró Zsolt a sajtóértekezleten emlékeztetett rá: az MPP a maga részéről az utóbbi két parlamenti választáson letett arról, hogy külön jelöltlista indításával kockáztassa a romániai magyarság bukaresti képviseletét és hasonló "felelősségteljes" hozzáállást vár az RMDSZ-től is az EP-választás esetében.

Leszögezte: az MPP nem fog "biankó csekket" aláírni az RMDSZ-nek. Támogatottságuk ismeretében Bíró Zsolt természetesnek tekinti, hogy egy kialakítandó közös lista első két helyére az RMDSZ jelöljön, de a harmadik helyre az MPP kíván jelölni. Ha egy ilyen összefogáshoz az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is csatlakozna, akkor ők a negyedik helyre jelölhetnének, tekintettel arra, hogy a 2012-es önkormányzati választásokon az MPP-nél kevesebb polgármesteri mandátumot szereztek - tette hozzá Bíró Zsolt.

Az MTI kérdésére, hogy kit javasol az MPP egy esetleges közös EP-listára, Bíró Zsolt nem nevezte meg a párt jelöltjét. Az RMDSZ-szel való tárgyalás dátumát sem pontosította, de hozzátette, a találkozó szükségességéről megállapodott már Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

RMDSZ: nem lesz közös lista

Az RMDSZ vezető politikusai korábban már többször leszögezték, nem kívánnak az EMNP-vel és az MPP-vel közös listát állítani. Kovács Péter főtitkár a maszol.ro-nak adott interjúban a múlt héten leszögezte: véglegesnek tekinthető az a döntésük, hogy önálló jelöltlistát állítsanak az EP-választásokra. Arról is beszélt: a Biró Zsoltékkal történő egyeztetéseknek tárgya lehet az, hogy MPP-s jelöltek kerüljenek fel az RMDSZ listájára.  

Kimaradt?