Füzes Oszkárnál is tiltakoztak a romániai örmények

Petíciót adtak át Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövetnek a romániai örmények nemtetszésüket fejezve ki amiatt, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélt azeri katonatisztet, Ramil Safarovot. fuzes oszkar evz ro 28269300

A bukaresti tüntetést a romániai örmények püspöksége és a romániai örmények szövetsége szervezte. A tiltakozók előbb a magyar nagykövetségre mentek, ahol átadták a petíciót.

Cipruson és Görögországban szerdán voltak tiltakozó megmozdulások amiatt, hogy Magyarország kiadta az örmény tiszttársát meggyilkoló azerit - írta az Armenpress internetes oldal. Szalonikiben a tüntetők az Örmény Forradalmi Föderáció (ARF) és Amerika Örmény Nemzeti Bizottsága (ANCA) helyi részlegének kezdeményezésére előbb egy templomnál gyülekeztek, majd a magyar főkonzulátushoz vonultak jelszavakat skandálva. A résztvevők tiltakozó levelet adtak át a magyar képviselet vezetőjének. A görög fővárosban, Athénban az ARF központi bizottságának szervezésében vonultak tiltakozók a magyar nagykövetséghez, ahol a képviselet konzuljának levelet nyújtottak át. A diplomata biztosította a tüntetőket arról, hogy szavuk meghallgatásra talál a magyar kormánynál. A ciprusi fővárosban, Nicosiában ugyancsak a magyar nagykövetség előtt tartottak tiltakozó megmozdulást. A tüntetők Magyarország pénzre éhes és Vér tapad a kezetekhez feliratú táblákat vittek magukkal.

Füzes Oszkár nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy a romániai örmények püspökhelyettese és Varujan Pambuccian romániai parlamenti képviselő adta át a tiltakozó levelet, amely szerint Safarov átadása az örmények számára elfogadhatatlan. A történteket az örmény néppel szembeni ellenséges lépésnek tekintik, és úgy vélik, a magyar kormány döntése megsértette egy olyan nép méltóságát, amely a magyar államalapítás óta harmonikusan él együtt a magyarokkal.

Füzes Oszkár szerint a beszélgetés, amelyen ő kifejtette Magyarország álláspontját, barátságos légkörben zajlott le.

A tüntetők ezt követően a bukaresti örmény templomhoz mentek, ahol mintegy húszan folytatták a tiltakozást, transzparenseket aggatva a templom kerítésére.

Kimaradt?