Az USL beadta a derekát: Băsescu megy az EU-csúcsra

Traian Băsescu államfő fogja képviselni az országot a novemberi EU-csúcson – közölte Titus Corlăţean külügyminiszter.

Júniusban egy alkotmánybírósági döntés ellenére Victor Ponta miniszterelnök utazott Brüsszelbe - közölte szerdán a román média. Corlăţean e döntésre hivatkozva jelentette ki a Mediafaxnak, hogy az államfőnek kell képviselnie Romániát Brüsszelben.

A Szociál-Liberális Szövetség hatalomra jutása után belpolitikai vita tárgyát képezte az, hogy az állam- vagy a kormányfőnek kell képviselnie Romániát az Európai Tanács ülésén. Az alkotmánybíróság tisztázta, hogy az államfőnek van joga elutazni, és megjegyezte, átadhatja ezt a hatáskörét a miniszterelnöknek, ha akarja.

Victor Ponta miniszterelnök nem rendelkezett ilyen felhatalmazással, mégis részt vett a legutóbbi EU-csúcson. Arra hivatkozott, hogy a parlament bízta meg egy politikai nyilatkozat elfogadása révén. Băsescu akkor otthon maradt, azért, hogy elkerülje a Románia számára kínos helyzetet, ugyanis a lisszaboni szerződés szerint az EU-csúcsokon egy tagállamot csak egyetlen közjogi méltósága képviselheti, az államfő vagy a miniszterelnök.

Kimaradt?