Az államfő enged: kihirdeti a büdzsé törvényét

Victor Ponta miniszterelnök szerdán közölte: a kormány három hónappal elhalasztja az üzemanyag jövedéki adójának emelését, amely literenként hét eurócentes többletteher lett volna január elsejétől. Az államfő ezt követően aláírta a költségvetési törvényt. Előzőleg a kormányfő Daniel Chițoiu pénzügyminiszterrel együtt tárgyalt Traian Băsescuval az elnöki hivatalban.

Mint ismert, a költségvetési törvénnyel korábban az államfő azért nem értett egyet, mert a kormány január elsejétől pótlólagosan literenként 7 eurócenttel növelte volna az üzemanyagok jövedéki adóját. A miniszterelnök e tekintetben december 9-án részben meghátrált, és közölte: kész elhalasztani három hónappal a gázolaj jövedéki adójának emelését, ám időközben kialkudta a nemzetközi hitelezőknél a benzin jövedékiadó-emelésének halasztását is.

Szerdán este Traian Băsescu is bejelentette, hogy valóban aláírta a költségvetési törvényt. Az elnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az országnak készenléti hitelkeretet biztosító Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is sikerül januárban meggyőznie arról, hogy az adóemelésre később sem lesz szükség. 

Băsescu jelezte, továbbra sem hajlandó jóváhagyni olyan megállapodást az IMF-fel, amelyben Románia az üzemanyag jövedéki adójának emelésére vállal kötelezettséget. Az államfő ugyanis nemcsak a büdzsé kihirdetésének elhalasztásával tiltakozott az adóemelés ellen: a kormány erről szóló kötelezettségvállalását tartalmazó, az IMF-hez intézendő szándéklevél aláírását is megtagadta.

Az elnök rámutatott: a költségvetésben 2,4 milliárd lejes (160 milliárd forint) éves bevétellel számolnak az üzemanyag adójának emeléséből. Szerinte a kiesést az úgynevezett "oszlopadó" (az ipari létesítményekre újonnan kivetett különadó) is fedezi, mert az abból befolyó bevételeket a kormány "mélyen alábecsülte". Ha az adócsalás mértékét is sikerül közben visszaszorítani, akkor 2014 második félévtől már arra is lesz fedezet, hogy Románia megkezdje a tb-járulékok régóta beígért csökkentését - vélekedett Basescu.
 

Kimaradt?