Félig már szakított Crin Antonescu és Victor Ponta

Már csak egy lépés választja el a szakadástól a kormányzó Szociál-Liberális Szövetséget (USL). A liberálisok számára az utolsó csepp volt a pohárban, hogy kedden a szociáldemokraták hozzájárulásával a parlament elutasította jelöltjüket a közszolgálati televízió élére.

Ezt kedden este Crin Antonescu liberális pártelnök jelentette be. Közölte, hogy többé nem kíván a nyilvánosság előtt együtt mutatkozni Victor Ponta kormányfővel, akit ismét hazugnak nevezett. „Én nem tartozom azok közé, aki Traian Băsescu államfőhöz és a miniszterelnökhöz hasonlóan kígyót-békát kiáltanak egymásra, majd kéz a kézben jelennek meg a nyilvánosság előtt” – magyarázta.

Bejelentése előtt Crin Antonescu rövid találkozót tartott Victor Pontával. Közölte vele, hogy ezentúl egy szóvivőre bízná az USL döntéseinek közlését. Megjegyezte: a pártszövetség szakad, ha nem tartják tiszteletben a közös kormányprogramot.

„Azt hittem, hogy barátok lehetünk Victor Pontával, de kapcsolatunk kedvezőtlenül alakult. Ha tudjuk tartani magunkat a közös kormányprogramhoz, akkor az USL egyben marad. Ha nem, nem” – fogalmazott a liberális pártelnök.

Egy nappal korábban a két politikus kölcsönösen hazugsággal vádolta egymást. A koalíciós pártvezérek a büntető törvénykönyv (Btk.) múlt heti módosításával kapcsolatban próbálták ily módon egymásra hárítani a korrupt tisztségviselők felelősségre vonását megnehezítő, éles ellenzéki tiltakozást és nemzetközi felzúdulást kiváltó intézkedés felelősségét. 

Kapcsolódók

Kimaradt?