Florea ellen vizsgálódik a diszkriminációellenes tanács

Hivatalból indít kivizsgálást Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesternek a roma közösséget érintő kijelentései ellen az Országos Diszkrimináció Ellenes Tanács – mondta a maszol.ro-nak Koreck Mária, a romák jogaiért síkra szálló Divers Alapítvány elnöke.

Az elöljáró hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt: Románia „képtelen kezelni a romaproblémát”. Azt mondta, tapasztalatai szerint a felnőtt romáknak csak tíz százalékát lehet integrálni, a gyerekeknek viszont több mint 80 százalékát. Hozzátette: azt javasolta a munkaügyi minisztériumnak, „egyezzen ki a roma nőkkel”, ha gyermeket szülnek, de nem tudják felnevelni, az állam elvehesse őket.

„Elég kemény dolgokat mondott a polgármester, a hangfelvétel a birtokomban van, de elég nehéz jogilag értelmezni” – magyarázta az alapítvány elnöke, hozzátéve, számít a roma szervezetek fellépésére is, illetve arra, hogy azok is beadják kérelmüket az Országos Diszkrimináció Ellenes Tanácshoz. Koreck Mária szerint a polgármester diszkrimináló kifejezéseket használt a sajtótájékoztatón, könnyen védekezhet azzal, hogy „csak példálózott, hasonlatokkal élt”. Ám önmagában az, hogy egy polgármester egy adott etnikumot emleget, elfogadhatatlan – véli Koreck, felelőtlennek és úszítónak minősítve Florea kijelentéseit.

Kimaradt?