Kelemen szerint Tőkés most „más pályán van”

A kölcsönös bizalomhiány miatt nem lehetséges, hogy a jövő évi európai parlamenti (EP) választásokon közös listán induljanak az RMDSZ jelöltjei és Tőkés László, fejtette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök a háromszéki Maksán szerdán szervezett sajtóbeszélgetésen.

Az RMDSZ számára a jövő esztendő legnagyobb kihívása, hogy felkészüljön az EP- választásokra, és megőrizze brüsszeli képviseletét, mutatott rá a politikus. Hozzátette: Háromszéken adottak a feltételek a mozgósításhoz és jó eredmények eléréséhez, de meggyőződése: más megyékben is meg tudják  győzni a közösséget arról, hogy a brüsszeli magyar képviseletre szükség van.

Annak ellenére, hogy az uniós tagállamok mindegyikében növekszik az euro-szkepticizmus, erről a helyszínről kivonulni, eltávolodni tévedés lenne, véli az RMDSZ elnöke. „Meg kell őrizni a képviseletet, mert a világ változik, a következő öt esztendőben az unióban történő átalakulások miatt is másképp fog kinézni, és nem mindegy, hogy amikor a lisszaboni szerződést módosítják, ott vagyunk-e és tudjuk-e érvényesíteni érdekeiket” – magyarázta.

A szövetségi elnök leszögezte: RMDSZ-listát ajánlanak a választóknak. Ezt tették 2009-ben is, amikor Tőkés László is felkerült a listájukra, és a kampányban a magyar összefogás listájáról beszéltek. Kelemen elmondta, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Bíró Zsolt levélben kért találkozót, ezért erre december második felében mindenképpen sort kerítenek.

A szövetségi elnök rámutatott, hogy a hétfői, bukaresti találkozóján Orbán Viktorral is beszéltek az EP- választásokról. Kelemen tájékoztatta a magyar kormányfőt, hogy az RMDSZ célkitűzése megőrizni az erdélyi magyarok brüsszeli képviseletét, és azt kérte: érezzék az erdélyiek is, hogy ezt Magyarország kormánya is fontosnak tartja.

"Tőkés átlépett határokat"

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor kifejtette: elvi kérdés az, hogy az RMDSZ és ő személy szerint is kiáll Tőkés László mellett, amiért el akarják venni tőle a forradalomban betöltött szerepéért adott Románia Csillaga kitüntetést. „A románoknak azt mondtuk, szokjanak hozzá ahhoz, hogy van szólásszabadság. Az emberek mondhatnak okos és kevésbé okos dolgokat” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: a Tőkés László EP- jelöltsége más történet, a kettő között nincsen átjárás.

„Mégiscsak vannak határok, amit ha átlépnek, nem lehet onnan visszalépni. Nem lehet azt mondani Tusnádfürdőn, hogy az RMDSZ egy politikai maffia, és másnap azt mondani, hogy szeretne velük, a politikai maffiával közösen indulni” –  mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: az RMDSZ és Tőkés László között kölcsönös a bizalmatlanság, és bizalom nélkül nem működhet együttműködés.

 „2009-ben Tőkés László első helyen szerepelt a jelölt listán. Akkor azt gondoltuk: azzal, hogy együtt indulunk, bár sok mindenben nem értünk egyet, de lezárul egy fejezetet. Ezt követően azonban Tőkés László létrehozott az RMDSZ ellenében egy versenypártot” – emlékeztetett Kelemen Hunor, aki szerint kellene a minimális bizalom, hogy ismét együtt indulhassanak, ez pedig most mindkét fél részéről hiányzik. A szövetségi elnök hozzátette: nem tudna ígéretet tenni arra, hogy a következő hónapokban javulhatna az egymás iránti bizalom, mert úgy látja, hogy Tőkés László most „más pályán van”.      

 

Kimaradt?