Gyalogátjárón meneteltek Szentivánlaborfalván a székely autonomisták

Forgalomlassító villámcsődületet szervezett tucatnyi tüntető a háromszéki Szentivánlaborfalván, amiért Románia kormánya nem adott választ a márciusi, marosvásárhelyi Székely Szabadság Napján, majd pedig az októberi Székelyek Nagy Menetelésén elfogadott petíciókra.

Hétfőn délután 3 órakor a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) néhány aktivistája egy órán át sétált fel alá a Brassót Bákóval összekötő 12-es országút szentivánlaborfalvi gyalogátjáróján. A résztvevők székely zászlókat, illetve autonómia témájú magyar és román nyelvű táblákat tartottak magasba. Az esemény hírére gyorsan megjelent a közlekedésrendészet illetve nagyszámú csendőrt is a helyszínre vezényeltek, de azok csak figyelték és filmezték az eseményt. A rendőrök annyiban akadályozták a villámcsődületet, hogy elkezdték irányítani a forgalmat, vagyis amikor járművek közeledtek a gyalogátjáróhoz, leállították a zebrán járkálókat.

Gazda Zoltán, az SZNT sepsiszéki elnöke lapunknak elmondta: a villámcsődületnek nincs szervezője, ő is hallotta hírét, hogy egy ilyen tiltakozás szerveződik és a helyszínre utazott. Hozzátette: azért lassították a forgalmat, mert elégedetlenek azzal, hogy a román kormány nem válaszol a márciusi marosvásárhelyi és az októberi háromszéki megmozdulások beadványaira, amelyben sürgetik Székelyföld autonómiáját.

Kimaradt?