Kína–Közép- és Kelet-Európa csúcstalálkozó Bukarestben

Aggodalommal tölti el az Európai Bizottságot a kínai miniszterelnök, valamint a közép- és kelet-európai államok kormányfőinek hétfőn Bukarestben kezdődő csúcstalálkozója, melynek az „együttműködés és közös fejlesztés" lesz a témája.

Brüsszel a héten körlevélben szólította fel a 28 tagállamot, hogy a Kínával fenntartott kétoldalú kapcsolataikban nem lépjék át az ázsiai nagyhatalom és az Európai Unió közötti együttműködés irányelvet. Andrei Gerea gazdasági miniszter vasárnap megnyugtatta az Európai Bizottságot: Románia betartja a játékszabályokat.

A Kína–Közép- és Kelet-Európa csúcstalálkozón a kínai kormányfő mellett a házigazda Románia, továbbá Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia miniszterelnökei vagy magas szintű küldöttségei vesznek részt.

„Li Keqiang miniszterelnök romániai látogatása történelmi jelentőségű lesz” – mondta Victor Ponta miniszterelnök a Xinhuának adott exkluzív interjúban csúcstalálkozó előtt. Szerinte a közép- és kelet-európai országok hídfőként szolgálhatnak Kína számára az Európai Unióban, és reményeit fejezte ki, hogy Románia Peking speciális partnerévé válhat a régióban, megjegyezve, hogy országa régóta Kína megbízható szövetségese a globális és az EU keretek között egyaránt.

Románia az egyik első ország volt, amely felvette a diplomáciai kapcsolatokat a Kínai Népköztársasággal. A kétoldalú külkereskedelmi forgalom 2012-ben elérte a 3,78 milliárd dollárt, miközben 2000-ben csupán 3 millió dollár körül alakult.

Kimaradt?