Tervezet: március elsején dönt EP-képviselőjelöltjeiről az RMDSZ

Jövő év március elsején dönt az európai parlamenti jelöltlistájáról az RMDSZ a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) elé terjesztett tervezet szerint. A jelöltállítás szabályzatát és ütemtervét szombati marosvásárhelyi ülésén vitatja meg és fogadja el az SZKT.

A maszol.ro kérésére az RMDSZ főtitkársága pénteken küldte át lapunknak a megvitatásra váró szabályzattervezetet. E szerint európai parlamenti képviselőjelölt lehet az az RMDSZ-tag, akit legalább egy területi szervezet, platform, társult szervezet, az RMDSZ Nőszervezete, vagy a MIÉRT írásban támogat.

A jelöltek pályázatait a január 31-én megalakuló Szövetségi Választási Bizottsághoz (SZVB) lehet majd benyújtani február 15-ig. A dossziénak többek között tartalmaznia kell a jelölő szervezet támogató levelét, egy szándéknyilatkozatot, önéletrajzot,  magyarul és az európai intézmények egyik munkanyelvén (angol, francia vagy német) megírt politikai programot, felsőfokú végzettségét igazoló okiratot.

A jelöltaspiráns ugyanakkor nyilatkozatot ír alá, amely szerint megválasztása esetén képviseli az RMDSZ álláspontját, illetve felvállalja a szövetség kötelezettségeit az európai szintű pártszövetségekkel és intézményekkel való viszonyában.

A jelölteket a Szövetségi Állandó Tanács hallgatja meg 2014. március elsején. A SZÁT rangsorol és dönt, majd a teljes listát megerősítés végett a Szövetségi Képviselők Tanácsa elé terjeszti. A tervezet szerint a SZÁT a rangsorolásnál figyelembe veszi a következőket: nyelvtudás, európai uniós intézményrendszer ismerete, politikai és külpolitikai tapasztalat, vezetői tapasztalat, szakmai felkészültség. A jelöltaspiránsok a Szövetségi Szabályzat-felügyelő Bizottságnál óvhatják meg a SZÁT döntését.

Az SZKT marosvásárhelyi ülését az Ezüstfenyő Díjak ünnepélyes átadása indítja, ezt követően Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai tájékoztatójára, majd az európai parlamenti képviselőjelöltállítási szabályzat, valamint a Szövetségi Elnökség, a Szövetségi Állandó Tanácsa és a Kulturális Autonómia Tanács működési szabályzatának elfogadására kerül sor. Az ülésen elfogadják az RMDSZ oktatáspolitikájára vonatkozó határozatot, és megválasztják az SZKT Állandó Bizottságának két új tagját is. 

Kimaradt?