Nem biztos, hogy Băsescu visszavonja Tőkés kitüntetését

Traian Băsescu államfő óvatosan akarja kezelni Tőkés László európai parlamenti képviselő kitüntetése visszavonásának kezdeményezését, annak ellenére, hogy a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága szerdán méltatlannak minősítette az EP-képviselőt a kitüntetésre - derült ki az elnök egy szerda esti televíziós interjújából.

A kitüntetés visszavonásáról az államfő dönthet az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság előterjesztése alapján, de Basescu szerint "ez nem egy olyan egyszerű folyamat".

Rámutatott, hogy kilencéves államfői pályafutása alatt egyetlen elnöki rendeletét függesztette fel az igazságszolgáltatás, éspedig azt, amellyel Corneliu Vadim Tudornak, a Nagy-Románia Párt alapító elnökének állami kitüntetését vonta vissza. "Miután van tapasztalatom, nem fogom megismételni: nagyon oda fogok figyelni, mert nem szeretnék még egy olyan rendeletet kiadni, amelynek a hatályát a bíróság felfüggeszti" - hangoztatta az államfő.

Felidézte: Vadim Tudor az érdemrend becsületbíróságának határozatát, illetve annak indoklását támadta meg bíróságon, amely neki adott igazat. Az érdemrend visszavonását javasló becsületbírósági határozat indoklásának megalapozott jogi érveket is tartalmaznia kell - magyarázta az államfő.

Mint ismert, a becsületbíróság szerdai határozatában felkérte az államfőt, hogy vonja vissza Tőkés kitüntetését. A testület elnöke Ionel Haiduc értelmezésében a törvény nem kötelezi Traian Băsescut a kérés teljesítésére. Hasonlóan nyilatkozott szerda este a becsületbíróság egy másik tagja, Mircea Geoană is. „Javaslatunk csak konzultatív jellegű. Az utolsó szó az államfőé” – magyarázta a volt külügyminiszter. A becsületbíróság egy harmadik tagja, Gabriela Firea azonban ez másképp látja: szerinte Băsescu köteles eleget tenni a testület kérésének.

Tőkés László szerdán megjelent az érdemrend becsületbírósága előtt, de az ülés vége előtt távozott, tiltakozásul amiatt, hogy a testület - elmondása szerint - megtagadta tőle az ügyvédi védelemhez való jogot. Az európai parlamenti képviselő közölte: semmisnek tekint minden olyan döntést, amelyet a védelemhez való alkotmányos jogának megsértésével hoznak meg. Ügyvédje azt valószínűsítette, hogy közigazgatási bíróságtól kérnek jogorvoslatot.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amelynek visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután az EP-képviselő felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?