Megtagadták Tőkés Lászlótól az ügyvédi védelem jogát

Korábban távozott Tőkés László ügyvédjével, Kincses Előddel a Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának szerdai üléséről, tiltakozásul amiatt, hogy a testület - elmondása szerint - megtagadta tőle az ügyvédi védelemhez való jogot.

Tőkés László - aki a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát - rámutatott, semmisnek tekint minden olyan döntést, amelyet a védelemhez való alkotmányos jogának megsértésével hoznak meg.

„Mértékadó politikusok már pálcát törtek felettem, nyilvánvaló, hogy nem leszek partnerük az én megalázásomban ebben a kirakateljárásban" - jelentette ki Tőkés László.

Tőkés László a magyar közösség becsülete és jogai védelmében kívánt kiállni azzal, hogy megjelent a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága előtt, amely az állami kitüntetésének visszavonása kérdésében készült dönteni szerdán.

„Mind ez ideig azért nem jelentem meg a becsületbíróság előtt, mert az ügyvédi védelemhez való alapvető állampolgári jogomat nem biztosították. Ma viszont éppen azért teszek eleget az idézésnek, mivel időközben az Országos Ügyvédi Kamara kétség nélkül megállapította, hogy a védelem alkotmányos joga ebben az esetben is megillet” – nyilatkozta korábban az EP-képviselő. Hozzátette, megjelenésének másik döntő oka az, hogy kitüntetése lehetséges visszavonását nem annyira személyes, hanem sokkal inkább közügynek és kisebbségi ügynek tekinti.

Levélben fordult Victor Ponta miniszterelnökhöz az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformjának elnöke, Göran Lindblad, valamint több EP-képviselő, akik védelmükbe vették Tőkés Lászlót, és a romániai rendszerváltásban játszott szerepét méltatták. Az MTI-hez eljuttatott dokumentum szerint Lindlab arra hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy Románia európaiságát kérdőjelezi meg, ha visszavonják Tőkés Lászlótól az 1989-es romániai forradalom kirobbantásában betöltött szerepéért odaítélt Románia Csillaga Érdemrendet. Úgy véli, hogy a Tőkés László ellen indított romániai eljárás egyet jelent az erdélyi EP-képviselő politikai érdemeinek megkérdőjelezésével. Szintén szerdán tizenegy európai parlamenti képviselő ugyancsak levélben fordult Pontához, amelyben Tőkés Lászlónak a romániai rendszerváltásban játszott szerepét méltatták. Azt írták, hogy ma Románia az ő hozzájárulása nélkül nem tartozhatna az Európai Unió országainak családjához.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?