Forgalomakadályozásért 10 ezer lejjel is büntethetik a székely menetelőket

Figyelmeztetésben részesítette a Székelyek nagy menetelése egyik helyi szervezőjét a román csendőrség. A Székelyhon portál információi szerint Lukács Lórántot, a Nyújtódi Székely Tanács elnökét szombatra idézték be a sepsiszentgyörgyi csendőrségre, hogy magyarázatot kérjenek tőle a nyújtódi meneteléssel kapcsolatban. A csendőrség azt rótta fel a menetelés helyi szervezőjének, hogy a tömegmegmozdulást elindító istentisztelet idején a tömeg akadályozta a forgalmat a Brassót Bákóval összekötő országúton.

Lukács Lóránt az MTI-nek elmondta, telefonon hívták a csendőrségre, ahol ügyvédje társaságában jelent meg. Közölték vele, hogy ezertől tízezer lejig terjedő bírság róható ki ellene, ám csak írásos figyelmeztetésben részesítették. Hozzátette, hogy ügyvédje tanácsára nem írta alá a jegyzőkönyvet. A Nyújtódi Székely Tanács elnöke elmondta: azt a tájékoztatást kapta a csendőrségtől, ha kiderül, hogy máshol is okoztak fennakadást a forgalomban a menetelők, akkor azoknak a felelőseit is beidézik.

Az október 27-ei nagy menetelés után a csendőrség közleményben tudatta, hogy a tömegdemonstráció rendbontás nélkül zárult. Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, a nagy menetelés főszervezője az MTI-nek nyilatkozva furcsállotta a csendőrség megkésett számonkérését. Hozzátette, valamennyi hatósági számonkérés újabb lehetőség arra, hogy beszéljenek a nagy menetelésről.

A Székelyek nagy menetelésén a szervezők szerint 120 ezren, a csendőrség szerint 15 ezren vettek részt és foglaltak állást az egységes és autonóm Székelyföld mellett. A felvonulók összefüggő menetoszlopot alakítottak ki a Brassót Bákóval összekötő országút Kökös és Bereck közötti 53 kilométeres székelyföldi szakaszán.

Kimaradt?