Megtámadta a prefektus a háromszéki referendumot

A Kovászna megyei prefektúra hétfőn megtámadta a közigazgatási bíróságon a háromszéki önkormányzat régiósítás témában kiírt népszavazásról szóló határozatát.

Ezt maga a prefektus közölte. Dumitru Marinescu lapunkat közleményben arról tájékoztatta, hogy a törvény szerint a bírósági eljárás végéig hivatalból felfüggesztik a referendumra vonatkozó tanácsi határozatot, ezért az eredetileg tervezett december 8-i dátumon nem kerülhet sor népszavazásra.

A prefektus ugyancsak hétfőn körlevélben szólította fel az összes háromszéki polgármestert, hogy állítsák le a népszavazás megszervezésére vonatkozó tevékenységeket. Dumitru Marinescu közleményében nem részletezte, hogy konkrétan milyen törvénytelenséget talált a határozatban. Kifejtette, a referendum kiírásának érvényben maradása „visszafordíthatatlan folyamatokhoz” vezetne, ezért tartotta szükségesnek, hogy megtámadja azt a közigazgatási bíróságon.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke az MTI-nek elmondta, ezek után biztos, hogy december 8-án nem tarthatják meg a népszavazást. Az RMDSZ-es politikus hozzátette, az önkormányzat eleve úgy fogadta el a határozatot, hogy ha a prefektus megtámadja azt, de elveszíti a pert, a választópolgárokat a jogerős ítélet hatályba lépését követő vasárnapon hívják az urnákhoz.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?