Hétezer eurót fizetett vissza a Regiotrans a menetelés szervezőinek

Hétezer euróért bérelte az RMDSZ csíkszéki szervezete és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) egyik háttérszervezete azt a különvonatot, amely végül a mozdony állítólagos meghibásodása miatt vasárnap reggel nem indult el Csíkszeredából a Székelyek nagy menetelésének helyszíneire.

Becze István, az RMDSZ csíkszéki szervezetének ügyvezető elnöke szerdán az MTI-nek megerősítette, hogy a Regiotrans vasúttársaság visszafizette a szervezőknek a különvonat bérleti díját. Elmondta, hogy a 7000 eurós viteldíjat felesben állta az RMDSZ és az SZNT. Hozzátette, kedden megkapták a mínuszos számlát, és nem sokkal később be is futott a viteldíj általuk fizetett része a szövetség bankszámlájára.

"Biztosan felmérték, hogy ha pereskedünk, az számukra rosszabbul is végződhet" - magyarázta Becze István, aki úgy tudta, az SZNT háttérszervezete számlájára is befutott a pénz. A politikus szerint nem jártak rosszul a csíkiak, mert a különvonat kibérlésének és a mozdony állítólagos meghibásodásának a híre is segített a mozgósításban. Úgy vélte, senki nem maradt le a Székelyek nagy meneteléséről azok közül, akik a különvonattal utaztak volna.

A vasárnapi nagy menetelésre kibérelt vonatnak csíkszéki településekről kellett volna felvennie mintegy 1500 embert, ám a magánkézben levő Regiotrans vasúttársaság közölte, hogy meghibásodott a mozdony, és csak három óra késéssel indíthatja el a vonatot. Ennyi időre van ugyanis szüksége ahhoz, hogy másik mozdonyt juttasson el Marosfőre. A háromórás késés azt jelentette volna, hogy a csíkszéki demonstrálók nem érnek oda a nagy menetelésre. A meghibásodás bejelentése pillanatában a vonat a marosfői állomás mellékvágányán állt, és egy utas sem szállt még fel a szerelvényre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?