TVR: ezer ember elbocsátását szavazta meg a vezetőtanács

Közel ezer személy elbocsátását is magában foglalja a román közszolgálati televízió (TVR) gazdasági talpraállítását célzó átszervezési terv, amelyet kedden fogadott el az intézmény vezetőtanácsa.

Nagy Zoltán: kritériumrendszer készül

A testület tagja, Nagy Zoltán a maszol.ro-t arról tájékoztatta: a terv 980 személy szerződésének felbontását irányozza elő, ami közel 30 százalékos elbocsátást jelent. A TVR-nek az átszervezések nyomán a tervek szerint 2340 alkalmazottja marad.

A megszorítások a kisebbségi adásokat, így a bukaresti magyar szerkesztőséget is érintik, de Nagy Zoltán szerint az elbocsátások aránya esetükben „távolról sem" lesz 30 százalékos.

Nagy tájékoztatása szerint kedden az a döntés született, hogy a TVR elsősorban a meghatározott időre kötött munkaszerződéseket bontja fel. A továbbiakban egységes tevékenységkiértékelő kritériumrendszert dolgoznak ki, és ezt alkalmazva döntenek az elbocsátandó személyekről.

„Alkalmazni fogják a kollektív munkaszerződésben foglaltakat, amely szerint az elbocsátáskor figyelembe kell venni az illető szociális helyzetét is" – magyarázta a vezetőtanács tagja.

Kacsó Sándor: az adásidő megmarad

Kacsó Sándor, a bukaresti magyar adás főszerkesztője még nem tudja, hogy a leépítések milyen mértékben érintik majd a szerkesztőséget. A maszol.ro-nak elmondta, az átszervezési terv szerint a kisebbségi adások szerkesztőségeit összevonják egy kisebbségi „tagozatba", amely 61 személyt alkalmazhat.

Jelenleg a bukaresti kisebbségi adásoknál összesen 74-en dolgoznak, tehát 13 személytől kell megválni. A magyar szerkesztőségben 30-an dolgoznak. Kacsó számára még nem világos, kik döntik majd el, hogy kinek kell távoznia. „Valami bizottságok megalakítását rebesgetik" – jegyezte meg. A főszerkesztő azt mondta: kíváncsia várja a kritériumrendszert, amely alapján az elbocsátásról döntenek.

Kacsó jó hírnek nevezte, hogy a TVR átszervezési ütemterve nem csökkenti a magyar adások heti műsoridejét. A román közszolgálati adó jelenleg hetente összesen öt órát sugároz magyar nyelven. A főszerkesztő elmondta, a megszűnésre ítélt TVR Cultural magyar nyelvű adását a TVR2-re költöztetik, az adásidő így megmarad. „Sajnos azonban a sugárzás időpontja a nézettség szempontjából továbbra is előnytelen számunkra. Csak délután öt előtt szerepelnek a programban a magyar adások" – tette hozzá.

 

Kimaradt?