Az RMDSZ törvénytervezetet készít Székelyföld területi autonómiájáról

Az RMDSZ törvénytervezetet készít Székelyföld területi autonómiájáról - jelentette ki Borbély László RMDSZ-alelnök a Radio France International (RFI) francia rádióállomás román nyelvű adásának a Székelyek nagy menetelésével kapcsolatban adott interjúban.

Borbély László hangsúlyozta, hogy a vasárnapi nagy menetelés a magyar közösség szolidaritását mutatta meg. Hozzátette, hogy az RMDSZ két hónap alatt befejezi a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetét.

„Dél-Tirolban és Finnországban pozitív példák vannak, amelyeket át lehet venni, de mindez a többség politikai akaratától függ” - mondta Borbély László. Hangsúlyozta: egy közösség önrendelkezési jogkörének növelése nem a többségi lakosság ellen irányul. Borbély László ugyanakkor azt is megemlítette, hogy a kisebbségi törvény tervezete már hét éve a parlament előtt van, habár nem csak a magyar képviselők, hanem mindegyik kisebbségi képviselő támogatja. A politikus kijelentette: egy 1,3 milliós közösség akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni. „Bizakodóak vagyunk, habár egyelőre nem tudni, hogy a parlament mikor dönt ezekben a kérdésekben” – mondta Borbély László.

Kimaradt?