Elindult a szekérkaraván a székelyek menetelésére

Hat szekér indult el csütörtök reggel a Maros megyei Makfalváról a székelyek vasárnapi menetelésére. A karaván úticélja a háromszéki Angyalos, ahová várhatóan szombat este érkeznek meg – tudtuk meg a hétvégi felvonulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökétől. Izsák Balázs maga is csatlakozott a karavánhoz, és az egyik szekéren „zötykölődik” Székelyudvarhelyig.

„Székelyudvarhelyen leszállok, mert még sok szervezési munka vár rám Sepsiszentgyörgyön” – mondta a maszol.ro-nak Izsák Balázs, akinek a szekere már Énlakához ért, amikor telefonon megkerestük. Magyarázata szerint azért csatlakozott a karavánhoz, mert rendkívül fontosnak tartotta a makfalviak kezdeményezését. „Marosszéken a székely közösségi tudat az utóbbi fél évszázadban, évszázadban megkopott, ám Makfalva megőrizte a székely önazonosságot. Lehet bátran azt mondani, hogy Makvalva Marosszék legszékelyebb faluja” – fogalmazott az SZNT elnöke.

Izsák beszámolt arról is, hogy a karavánt „rendkívül nagy szeretettel” fogadták a helyiek azokon a településeken, amelyeken eddig áthaladt. A karaván résztvevői csütörtökön Székelyudvarhelyen, pénteken Baróton szállnak meg, és előreláthatóan szombat este érkeznek meg Angyalosra. A szekerek 36 településen áthaladva, közel 150 kilométert tesznek meg.

Szász Jenő megvacsoráztatja a karavánt

Márton Zoltán, Makfalva Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott polgármestere az MTI-nek elmondta, induláskor rezesbanda búcsúztatta a felvonulókat, és további öt településen számítanak fúvószenekaros fogadtatásra. Hozzátette, más szekeresek, sőt, huszár hagyományőrzők is csatlakoznak hozzájuk az út során.

A felvonulók számára az esti órákban Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója szervez díszes fogadtatást Székelyudvarhelyen. "Szilvapálinkával és kürtőskaláccsal várjuk a szekereseket, ahogy ez illik a székely közösségekben" - nyilatkozta az MTI-nek Szász Jenő, aki azt is elmondta, az egész társaságot vacsorára hívta. "A karaván bátorítást adhat további székely embereknek arra, hogy útra keljenek vasárnap, és sikeres legyen a nagy menetelés" - jelentette ki Székelyudvarhely volt polgármestere.

A székelyek vasárnapra meghirdetett nagy menetelésén a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 15 pontból indulnak el székely zászlós menetoszlopok a szomszédos települések felé, amelyek - egymással szembetalálkozván - több mint ötven kilométeres összefüggő oszlopot alakítanak ki. A Székely Nemzeti Tanács által meghirdetett, az autonómiát népszerűsítő felvonulás szervezésében valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet részt vesz.

 

Kimaradt?