Bűnvádi eljárás indul a volt kommunista munkatábor parancsnoka ellen

Az egykoron a Duna-deltában működtetett, hírhedt peripravai kommunista munkatábor volt vezetőjét népirtással gyanúsítják. A most 85 éves Ion Ficiorral - aki 1958 és 1963 között vezette a munkatábort – csütörtökön ismertette a vádakat a főügyészség.

A táborban a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER), amely szerint a táborban mintegy száz politikai fogoly halt meg.

Az IICCMER szeptemberben tett feljelentést Ion Ficior ellen. Az intézet 50 egykori, még életben lévő politikai foglyot azonosított, és 21-től vallomást gyűjtött. Állítása szerint a peripravai munkatábort azzal a céllal működtették, hogy „megsemmisítsék” a fogva tartott személyeket, akiket a kommunista rendszer ellenségeinek tekintettek.

Az intézet összesen 35 olyan személyt azonosított, akik még életben vannak és a kommunista rendszer elnyomógépezetéhez tartoztak. Az intézet azt tervezi, hogy valamennyiüket feljelenti az ügyészségen. Ficior a második feljelentett személy, augusztusban Alexandru Vișinescu, a Râmnicu Sărat-i börtön parancsnoka ellen kértek nyomozást. A legfőbb ügyészség szeptember elején jelentette be, hogy bűnvádi eljárást indít Vișinescu ellen népirtás gyanújával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?