Megakadályozza a parlament Băsescu visszatérését?

Hétfő délután rendkívüli együttes ülést tart a képviselőház és a szenátus, melyen felolvassák az államfő leváltásáról szóló referendumot érvénytelennek nyilvánító alkotmánybírósági határozatot. A határozat szövegét a taláros testület egyik tagja olvassa majd fel.

A Traian Băsescu visszatérését szentesítő jogszabály szövege ezután jelenhet a Hivatalos Közlönyben, ám korántsem biztos, hogy az államfő elfoglalhatja hivatalát, Ioan Ghişe liberális szenátor ugyanis olyan határozattervezet előterjesztésére készül, amely szerint a parlament nem ismeri el az alkotmánybíróság döntését a referendumról.

A politikus azt állítja, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői támogatják javaslatát. Az alakulat hétfő délelőtt tart vezetőségi ülést, amelyen Ghişe indítványa is napirenden lesz.

Hrebenciuc: nem lesznek meglepetések

Még nem tudni, hogyan viszonyul a szenátor javaslatához a Szociáldemokrata Párt (PSD). Egyik képviselője, Viorel Hrebenciu alsóházi alelnök vasárnap este azt nyilatkozta, hogy a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen nem várhatók meglepetések.

A politikusnak meggyőződése, hogy a parlament ülése határozatképes lesz. Ehhez legkevesebb 212 képviselőnek és szenátornak kell részt vennie a rendkívüli ülésszakon.
„Felolvassák az alkotmánybírósági határozatot, szövege megjelenik a Hivatalos Közlönyben, s ezzel hivatalossá válik Traian Băsescu. Tudomásom szerint ezt törvényes úton már nem lehet megakadályozni" – jelentette ki Hrebenciuc.

A PSD-s képviselő azt mondta, nem ismeri Ioan Ghişe határozattervezetét. „Ghişe találékony politikus. Ha talált jogi megoldást Băsescu visszatérésének megakadályozására, azt majd megbeszéljül a parlament ülése előtt" – mondta a képviselő.

Zgonea: lehetnek parlamenti viták

Valeriu Zgonea képviselőházi elnök vasárnap este azt mondta: nem zárható ki, hogy Ghişe javaslatát megvitatják hétfőn a képviselők és a szenátorok. „A parlament köteles meghallgatni 8,5 román szavát" – utalt a politikus arra, hogy közel 8,5 millióan vettek részt az államfő leváltásáról szóló referendumon.

A házelnök értésre adta, hogy a parlamentnek jogában áll megszabni az alkotmánybírósági határozat után követendő lépéseket. „A statisztikai hivatal azt mondja, hogy 19 millió ember él Romániában, tehát nyilvánvaló, hogy más volt a részvételi arány a referendumon, mint amelynek alapján az alkotmánybíróság a döntését meghozta" – fogalmazott Zgonea.

Ponta: nem lesz bojkott

A PSD elnöke, Victor Ponta miniszterelnök a múlt héten még azt nyilatkozta: a kormányzó Szociál-Liberális Szövetség (USL) honatyái nem fogják bojkottálni az alkotmánybírósági határozat felolvasását.

Mint mondta, az USL még csak azt sem szabja meg Traian Băsescu viszzatérésének feltételéül, hogy a hétfői rendkívüli ülésen a parlament határozatképes legyen.

Ponta kijelentetette: Crin Antonescuval, az USL másik társelnökével megegyeztek abban, hogy nem fogják megakadályozni az alkotmánybírósági határozat érvényesítését és az államfő visszatérését.

Kimaradt?