DNA-kinevezések: részben engedett az igazságügyi miniszter

Visszavonta jelöltjeit az igazságügyi miniszter a korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyes számú részlege vezetőinek leváltása után megüresedett posztokra, és új személyeket javasolt a tisztségekre. Robert Cazanciuc a DNA főügyésze, Laura Codruta Kövesi konzultálása után hozta meg ezt a döntést.

Mint ismert, korábban Tiberiu Niţu legfőbb ügyész váratlanul leváltotta a DNA legfontosabb részlegének vezetőit, Lucian Papici-ot és helyettesét, Mariana Alexandrut, és új jelölteket javasolt helyükbe: Iulianei Bendeacot és Viorel Cerbut. A lépésnek politikai visszhangja volt, mert Lucian Papici volt az az ügyész, aki összeállította a Liviu Dragnea elleni vádiratot. Ezt a visszhangot erősítette a miniszterelnök is, aki kijelentette, az ügyésznek azért (is) kellett mennie, mert az államfő bérence.

Laura Codruta Kövesi felhívta a főügyész figyelmét arra, hogy a DNA szabályzata szerint konzultálnia kellett volna az intézmény vezetőivel, mielőtt jelölteket javasol a leváltott vezetők helyébe, Tiberiu Niţu ugyanis ezt elmulasztotta megtenni.

Az új jelöltek Gheorghe Popovici és Dănuț Volintiru. Előbbi a Voiculescu család zsarolási ügyének felgöngyölítésében, utóbbi az Adrian Năstase volt kormányfő elleni vádirat összeállításában játszott nagy szerepet. A DNA főügyésze korábban a köztelevízióban elmondta, azt szeretné, ha Papici és Alexandru helyet cserélne a részleg élén.

Kapcsolódók

Kimaradt?