Az államfő szerint Pontáék megcsúfolták a jogállamiságot

Szerdán készülni elemezni az államfő a miniszterelnökkel tavaly kötött megállapodásban foglaltak betartását. Traian Băsescu azonban már ezt megelőzően felsorolta szerda esti sajtónyilatkozatában a paktumnak mindazokat az előírásait, amelyeket Victor Ponta szerinte megszegett az elmúlt hónapokban.

Az államfő minden második mondatában bírálta a miniszterelnököt. Többször kijelentette, hogy Victor Pontát és Crin Antonescu szenátusi házelnököt a tavalyi „államcsíny” elkövetőinek tartja, olyan politikusoknak, akik nem tartják tiszteletben az alkotmányt és az ország törvényeit. „Ezek az emberek feláldozzák Románia érdekeit a saját érdekeikért. Megcsúfolják a jogállamiságot” – fogalmazott.

Băsescu ismét azzal fenyegetőzött, hogy felrúgja a tavalyi paktumot, ha kiderül, hogy tartalmatlanná vált. „Nem maradhatok egy olyan kóros hazudozó uszályában, mint Victor Ponta, mert akkor engem is ugyanúgy megbélyegeznek, mint őt” – jelentette ki. Szerinte a miniszterelnököt éppen ennek a megállapodásnak az aláírása tette szalonképessé Európában. „Crin Antonescu szalonképtelen maradt, mert nem írt alá semmit” – mondta az államfő.

Kimaradt?