Brit nagykövet: a DNA megfelelően működik

Nagyon jó eredménnyel működik az korrupcióellenes ügyészség (DNA), az intézmény ugyanakkor rendkívül fontos, mert megvan a megfelelő személyzete, függetlensége és támogatása a további jó eredmények felmutatásához – nyilatkozta Martin Harris, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete.

A diplomata – aki három éve tevékenykedik Romániában – azt mondta: az elmúlt évek alatt jelentős előrelépés történt korrupció elleni harcban és az igazságszolgáltatás reformjának területén. „Úgy vélem, az olyan intézmények mint az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség vagy a DNA sokat tett mindezekért” – fogalmazott.

Arról, hogy Lucian Papici, a DNA ügyészének leváltása mennyiben befolyásolja a román igazságügy helyzetéről szóló úgynevezett MCV-jelentést, a nagykövet csak annyit mondott: az Európai Bizottság várhatóan decemberben újabb jelentést készít a Romániában történt előrelépésekről.

A Liviu Dragnea elleni büntetőjogi kivizsgálást vezető Papici leváltására, illetve Victor Ponta kormányfő azon kijelentésére, hogy az ügyész Traian Băsescu megrendelésére „politikai dossziékat” készített, korábban Mattheus van Bonzel, Hollandia bukaresti nagykövete is reagált. Szerinte a politikusoknak tartózkodniuk kell az ügyészek tevékenységének kommentálásától, és még inkább a vádhatóság tevékenységébe történő beavatkozástól. A diplomata emlékeztetett arra, hogy az ügyészség függetlensége létfontosságú egy jogállamban, Románia pedig vállalta, hogy tiszteletben tartja az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) előírásait.
Az Egyesült Államok romániai diplomáciai képviselete is „létfontosságú intézménynek” nevezte a DNA-t és „kitűnőnek” minősítette az eltávolított ügyész teljesítményét.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?