Vádat emeltek Dragnea ellen, de miniszter marad

Befolyással való üzérkedés miatt bíróság elé állították Liviu Dragneát. A vádirat szerint a kormányfőhelyettes a Traian Băsescu államfő leváltása érdekében szervezett 2012-es referendumon Teleorman Megye Tanácsa elnökeként illegális módszereket alkalmazva próbált 60 százalékos jelenlétet biztosítani.

Dragnea dossziéját hétfőn küldte a legfelsőbb bíróságra a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A nyomozást a DNA egyik részlegének éléről a napokban közvetlenül a vádirat összeállítása után menesztett Liucian Papici ügyész folytatta le, akit azzal gyanúsított meg Victor Ponta kormányfő, hogy Traian Băsescu megrendelésére „politikai dossziékat gyárt”.

Liviu Dragnea, aki a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkőra is – vasárnap azt nyilatkozta: tudomása szerint azzal gyanúsítják, hogy „a referendumon való részvétel biztosítása érdekében jogtalanul előnyöket próbált pártjának biztosítani”. Úgy tudja: a vád szerint informatikai rendszert épített ki, telefonos üzeneteket küldött a szavazásra buzdítva. A vádakat cáfolva hozzátette: mindezekre nincs semmilyen bizonyítéka a DNA-nak. Dragnea ugyanakkor tagadta, hogy közbenjárt volna Papici eltávolítása érdekében.

A korrupcióellenes ügyészek 2012-ben indították a kivizsgálást, elsősorban azokat a dél-romániai megyéket vették górcső alá, ahol az országos átlagot jócskán meghaladta a részvétel. A DNA ekkor 67 személyt ellen folytatott eljárást, akik állítólag segítették Dragneát.

Ponta: Dragnea ártatlan. Victor Ponta kormányfő hétfőn szolidaritást vállalt Dragneával, bíróság elé állítását politikai pernek nevezte, és kijelentette, hogy a szociáldemokrata politikus a per idején is megmaradhat miniszterelnök-helyettesi tisztségében. A miniszterelnök szerint az DNA eljárása a sztálinista időket idézi. Emlékeztetett arra, hogy az ügyben hiába kérte a saját kihallgatását is, ám az ügyészek nem voltak kíváncsiak a tanúvallomására. Mint mondta: meggyőződése, hogy a bíróság felmenti a miniszterelnök-helyettest.

A vádhatóság szerint Dragnea tucatnyi illegális módszert alkalmazott annak érdekében, hogy népszavazással leváltsák az államfőt. A DNA szerint az volt a célja, hogy hatvan százalék feletti részvételt érjenek el, ami érvényessé tette volna a referendumot. A vád szerint egyebek mellett nyomást gyakorolt a választási bizottságokra, hogy nem létező választók szavazólapjait dobják az urnákba, és hamisítsák meg a pótlistákon szavazók személyi számát a többszöri szavazás nyomainak eltüntetése érdekében.

A Dragnea által irányított bűnszövetkezet tagjai az ügyészség szerint nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat. Dragnea azt állítja, hogy nem követett el törvénytelenséget, kizárólag legális eszközökkel mozgósított a népszavazáson való részvételre.

Kapcsolódók

Kimaradt?