Csatlakozna a Néppárt az RMDSZ aláírásgyűjtéséhez

Korábban ugyan pótcselekvésnek nevezték az a RMDSZ székelyföldi és partiumi fejlesztési régió létrehozásának ügyében referendumot szorgalmazó aláírásgyűjtését, ám csütörtöki sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke arról beszélt: el tudná képzelni azt is, hogy csatlakozzanak ehhez az akcióhoz.

Javaslata szerint egyszerre gyűjthetnék aláírásokat az RMDSZ-nek a fejlesztési régiókra vonatkozó népszavazási, illetve az EMNP-nek az autonómiára vonatkozó kezdeményezéséhez. Mint mondta, eddig közel tízezer erdélyi magyar támogatta aláírásával azt a kezdeményezésüket, hogy Székelyföld, illetve Partium egységes, autonóm közigazgatási régió legyen.

Az EMNP elnöke szerint a kormány elképzelésében a megyei pénzügyi hatóságok továbbra is megmaradnak államnak az államban, amolyan pénzügyi diktatúraként, ami lefordítva azt jelenti, hogy a pénzcsapok Bukarestben maradnak. „Ha megengedik a csapokat, fenntartható lesz, ha elzárják, akkor nem működik majd a rendszer” – magyarázta Toró. Hozzátette: az EMNP álláspontja továbbra is az, hogy a megoldás a történelmi régiók mentén történő átalakítása, a megyerendszer felülvizsgálata lehet.

„Tőkés László kitüntetésének visszavonása nem egy személyről szól, hiszen nem a volt püspök forradalomban vállalt szerepét, hanem a temesvári közösséget, gyülekezetet, a temesvári szellemet ismerték el. Ha visszavonják a kitüntetést, Tőkés László akkor is ott marad a történelmi pantheonban, ahol van” – mondta Toró T. Tibor. Szerinte az EP-képviselőt megpróbálják megfélemlíteni, mert „eltér a nemzetállami kánontól”, de nem késő leállítani ezt a folyamatot. Az EMNP elnöke úgy véli, pozitív román hangokat most is hallani, és a magyar szolidaritásnak maximálisnak kell lennie, így üdvözlendő Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kiállása ebben az ügyben Tőkés mellett.

Kapcsolódók

Kimaradt?