Civil szervezetek képviselőivel egyeztetett Borbély László

Civil érdekvédelmi szervezetek és közpolitikai intézetek képviselőivel találkozott hétfőn Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a Bizottsági Nyílt Napok keretében. A találkozó célja a parlament és a civil szféra közötti együttműködés megerősítése, illetve annak a tévhitnek az eloszlatása, mely szerint a politikusok nem kezelik partnerként a civil szervezetek vezetőit.

A Krónikus Betegek Szervezeteinek Koalíciójával (COPAC), a Román Közpolitikai Intézet, az Egészségpolitikai Roma Központ (Sastipen) és a Romani Criss roma jogvédő civil szervezet képviselőivel találkozva Borbély László kifejtette: a külügyi bizottság vezetősége mindig is nyitott volt a civil szervezetek kezdeményezéseire, csak meg kellett tenni feléjük az első lépést.

„Ez egy nagyon gyakorlatias, aktív bizottság, nem csak elvi kérdésekkel foglalkozik, mint például a jogi bizottság. Rengeteg közvitát, interparlamentáris találkozót megszerveztünk, és egyszer sem hagytuk figyelmen kívül a civil szervezetek javaslatait, ötleteit” – fogalmazott Borbély László a találkozón. Hozzátette: meggyőződése, hogy a találkozó megnyitja az utat egy sikeres kétoldalú párbeszéd irányába.

Az egyeztetésen főként a roma kisebbség integrációjáról, a roma stratégia keretén belül az egészségügyi mediátorok helyzetéről, illetve a roma etnikumú román állampolgároknak az  egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáféréséről beszélgettek.

Kimaradt?