Dragneáék előkészítették a „nagy decentralizálást”

A romániai közigazgatást radikálisan megreformáló tervezetet készített elő Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes, amely a kormányzati hatáskörök egy részének a decentralizálását célozza. A gandul.info által megszerzett intézkedéscsomag a közigazgatási régiók határainak megrajzolását előzné meg, és – sürgősségi kormányrendelet formájában – január elsejétől lépne életbe.

A tervezet összesen 21 jogszabályon módosítana, s felsorolja azokat a feladatköröket, amelyek az egyes minisztériumoktól a megyei önkormányzatok, a megyei tanácselnökök és a polgármesterek hatáskörébe kerülnek.

E szerint a városokban a közlekedésrendészet és a közrendre felügyelő rendőrség a polgármesteri hivatalok irányítása alá kerül, igazgatójukat a polgármester nevezi. A megyei önkormányzatok hatáskörébe kerülnek bizonyos minisztériumok úgynevezett dekoncentrált intézményei, amelyek vezetőjét a megyei tanácselnök nevezi majd ki.

Így a megyei tanácsokhoz kerülnek a tanfelügyelőségek, illetve az eddigi mezőgazdasági, egészségügyi, kulturális, turisztikai, ifjúságért és sportért felelős megyei igazgatóságok. Szintén a megyék felügyelete alá kerülnek a munkaerő-foglalkoztatási, környezetvédelmi, a kifizetési és a halászati ügynökségek.

A bukaresti metrót működtető Metrorex vállalat a szállításügyi minisztériumtól a bukaresti városi tanács fennhatósága alá kerül, a kikötők adminisztrálását pedig a megyei tanácsok veszik át a tárcától. A tengerparti napozók a helyi önkormányzatok hatáskörébe kerülnek.

 

Kimaradt?