EMNP: pótcselekvés az RMDSZ aláírásgyűjtése

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint pótcselekvés az RMDSZ-nek a székelyföldi és partiumi fejlesztési régió létrehozásáért elindított aláírásgyűjtése.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke elmondta: a magyar közösség az autonómiában látja helyzetére a megoldást, a Ponta-kormány pedig „közigazgatási régiók létrehozásával akarja felszámolni a magyarság utolsó regionális önkormányzati eszközeit”.

„Ilyen körülmények között pótcselekvés a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező fejlesztési régiókért harcolni, az RMDSZ a lényegről tereli el ezzel a figyelmet” - fogalmazott Toró. A pártelnök azt is nehezményezte, hogy az RMDSZ által meghirdetett aláírásgyűjtés megzavarja a pártja által júliusban elindított, „a lényegről, az autonómiáról szóló” aláírásgyűjtést.

Toró T. Tibor megjegyezte, maguk is fontosnak tartják, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek a választóikkal, ezért megpróbálnak empátiával viszonyulni az RMDSZ aláírásgyűjtéséhez. „Nem mondjuk a szimpatizánsainknak, hogy ne írják alá az RMDSZ kezdeményezését, mert az sem lenne helyes. Arra buzdítjuk azonban a közösséget, hogy a mi aláírásgyűjtésünket vegye komolyan, amelyet az autonómia ügyében hirdettünk meg” - jelentette ki Toró, aki szerint a jövő hónap elejére tervezik a július óta összegyűjtött aláírások összesítését.

Az EMNP elnöke azt is nehezményezte, hogy az RMDSZ nem egyeztetett az EMNP-vel az aláírásgyűjtése meghirdetése előtt. „Július elején írtam legutóbb levelet Kelemen Hunornak, amelyben a megvitatásra javasolt négy pont egyike éppen a közös fellépés egyeztetése volt, válasz azonban nem érkezett” - mondta.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán jelentette be, hogy a szövetség elkezdi az aláírásgyűjtést Erdély hat megyéjében annak érdekében, hogy december 8-án a székelyföldi és partiumi megyékben helyi népszavazásokat lehessen kiírni a fejlesztési régiók átalakításáról. Ezt a Magyar Polgári Párt is támogatja, amely csütörtöki közleményében azt írta: ez jelentős lépés lehet mind a székelyföldi, mind a partiumi régió kialakítása felé vezető úton. Az aláírásgyűjtés az MPP szerint arra is remek alkalom, hogy felhívják a figyelmet a Székelyek Nagy Menetelésének jelentőségére, és toborozzák a résztvevőket a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által meghirdetett október 27-ei eseményre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?