SIE

OSF: spekulációk a Soros György elleni vádak

Soros Györgynek semmilyen anyagi érdekeltsége nem fűződik a verespataki bányakitermeléshez – szögezte le közleményében az Open Society Foundations. A Soros György által létrehozott alapítvány arra reagált, hogy a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) tevékenységét felügyelő parlamenti szakbizottság elnöke szerdán azt nyilatkozta: a bányanyitást ellenző hazai civil szervezeteknek a magyar származású üzletember általi támogatása a román nemzetbiztonságot is veszélyeztetheti.

Az alapítvány spekulációnak nevezte a liberális Mihăiţă Calimente felvetéseit. Mint írja: „Soros Györgynek sem anyagi, sem más jellegű érdekeltségei nincsenek a Verespatakra tervezett bánya kapcsán”.

Rövid közleményében az Open Society Foundations megjegyzi: „Soros György jó ideje tesz a bányaipar felelősségteljesé és átláthatóvá tételéért, ugyanakkor hiszi, hogy ezeket az elveket Románia- és világszerte és alkalmazni kellene”.

Mihăiţă Calimente szerdán azt állította: a Soros György támogatta civil szervezeteknek katalizátor szerepük van a verespataki bányanyitást ellenző bukaresti tüntetések szervezésében. „Tudjuk, hogy Soros György ellenzi ezt a kitermelést” – mondta a szakbizottsági elnök, aki szerint az üzletember hatása a tüntetőkre a nemzetbiztonságot is veszélyezteti.  „Soros ellenzi ezt a beruházást, nem véletlen tehát, hogy ezt az álláspontot az általa támogatott szervezetek is magukévá tették” – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?