A MÚRE-hez fordultak a „tetves” politikusok

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) Becsületbíróságának asztalára került annak a szatmárnémeti újságírónak az ügye, aki „retkesnek”, „tetvesnek”, „parazitának” nevezett a Facebook-oldalára írt szeptember 14-i bejegyzéseiben több politikust. Babos Krisztinát a Szatmár megyei RMDSZ panaszolta be a MÚRE etikai testületénél.

A Friss Újság és a Krónika újságírója azt kommentálta a közösségi oldalon, hogy a parlament elfogadta a kóbor kutyák elaltatását lehetővé tevő törvényt, amelyet az RMDSZ honatyái is megszavaztak. Utóbb Facebook-oldalára azt írta: főnökei kérésére visszavonta a politikusokra tett – mint fogalmazott – nem túl hízelgő megjegyzéseit. Ám a Szatmár megyei RMDSZ ezt nem hagyta annyiban: körlevélben közölték a területi szervezeteikkel és tisztségviselőikkel, hogy a továbbiakban Babos Krisztinával „megszüntetnek mindennemű együttműködést”.

A körlevél szerint az újságíró minősíthetetlen hangnemben bírálta az RMDSZ több vezető politikusát. „A becsületsértés témakörében is tartozó ügyben többek között a következő szavakkal minősítette nyilvánosan érdekképviseleti szervezetünk tagjait, illetve általánosítva az összes magyar politikust: retkes, politikus-csürhe, parazita, görénytanya, tetves stb.” – olvasható a levélben, amely emlékezteti a címzetteket arra is, hogy Babos Krisztina az Erdélyi Magyar Néppárt sajtófőnöke volt.

Nagy Szabolcs: Babos megzsarolt minket

A Szatmár megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Nagy Szabolcs a maszol.ro-nak elmondta: levélben fordultak a Friss Újság és a Krónika főszerkesztőjéhez, amelyben megkérdezték az újságíró feletteseit, hogy a lapjuk álláspontját képviselt-e bejegyzéseivel Babos Krisztina. „Azt a választ kaptuk, amire számítottunk: elhatárolódtak az újságírótól, és elnézést kértek lapjuk nevében a történtekért” – mondta az ügyvezető elnök.

„Határozottan felkértem Babos Krisztinát, hogy vonja vissza a politikusokról írt facebookos bejegyzéseit” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Rostás Szabolcs. A Krónika napilap vezető szerkesztője elmondta, szerinte a minősíthetetlen megfogalmazásoknak a nyilvános térben nincs helye, akkor sem, ha ezeket az újságíró magánszemélyként teszi közzé.

Nagy tájékoztatása szerint azért fordultak a MÚRE Becsületbíróságához, mert szerintük Erdélyben már általános jelenség, hogy „a közszereplőnek számító” újságírók magánszemélyként különböző online felületeken minősíthetetlenül fogalmaznak. Így járt el szerinte Babos Krisztina is. Az ügyvezető elnök elmondta, azóta törölt bejegyzésében Babos Krisztina egyebek mellett azt írta: „Kereskényi Gábor és Erdei D. István képviselők, remélem, örültök, hogy meggyilkoljátok a kutyákat. (…) Fel kellene akasztani a retkes politikusokat.” (Babos Krisztina bejegyzései itt megtekinthetők.)

Nagy szerint az esetet követően Babos Krisztinától fenyegető levelet kapott, amelyben az újságíró megzsarolta a Szatmár megyei RMDSZ-t. „Azt írta, hogy ha nem vonjuk vissza a tisztségviselőinknek írt körüzenetünket és a főszerkesztőknek írt levelünket, akkor botrányos leleplező cikket ír Pataki Csaba megyei elnök viselt dolgairól. Ez szerintem a büntető törvénykönyv néhány paragrafusát is kimeríti” – mondta az ügyvezető elnök. Tájékoztatása szerint erről is értesítette a két lap főszerkesztőjét, akik „megrökönyödve vették tudomásul” beosztottjuk eljárását. Hozzátette, egyébként állnak elejébe bármiféle cikknek, ha abban az érintett felet is megszólaltatják.

A Becsületbíróság várja a 20 eurót

Bögözi Attila, a MÚRE Becsületbíróságának titkára kedden a maszol.ro-nak megerősítette: a Szatmár megyei RMDSZ levélben panaszolta be az etikai testületnél az újságírót. Babos Krisztina ügyét azonban csak akkor tárgyalják, amikor teljesülnek a panasz elbírásának formai feltételei. A panaszosnak ehhez még át kell utalnia napi árfolyamon húsz eurónak megfelelő lejt a MÚRE számlájára, és ez eddig még nem történt meg. 

Arra a felvetésünkre, valóban a Becsületbíróság hatáskörébe tartozik-e ez az ügy, tekintettel arra, hogy Babos Krisztina magánszemélyként, nem újságcikkben tette közzé megjegyzéseit, Bögözi Attila emlékeztetett: a MÚRE legutóbbi közgyűlésének egyik napirendi pontja éppen annak megvitatása volt, hogy a sajtósok különböző online felületeken (közösségi oldalak, blogok) közölt írásai mennyire vonatoztathatók el újságírói státuszuktól.

Bögözitől azt is megtudtuk, hogy az ügy kapcsán a MÚRE igazgatótanácsa és a Becsületbíróság közös állásfoglalásra készül. „Nem konkrétan Babos Krisztina ügyéről, hanem a jelenségről szeretnénk állást foglalni. Ennek tartalmáról még folynak az egyeztetések, de a lényege az lesz, hogy a különböző online felületeken megjelenő minősíthetetlen újságírói megnyilvánulások ellen emelnénk szót” – fogalmazott a Becsületbíróság titkára.

„Elszállt az agyam”

Babos Krisztina egy Facebookos kommentjében maga is elismerte, hogy a politikusokra tett sértő megjegyzései durvábbak voltak, mint amit „közszereplőként” megengedhet magának. Utóbb, egy másik kommentben így fogalmaz: „elszállt az agyam és egy Facebook-bejegyzésben olyan kifejezéseket használtam, amiket nem kellett volna”.

A maszol.ro-nak elmondta: nagy állatbarát, önkéntesként dolgozik egy szatmárnémeti kutyamenhelyen is, ezért felháborította a kóbor kutyák elaltatását lehetővé tevő törvény parlamenti elfogadása. „Nagyon dühös voltam a kóbor kutyák elleni médiakampány miatt is. Ám én nem az RMDSZ politikusait szidtam, hanem általában a politikusokat, akik egy ilyen törvényt megszavaznak. Tény, hogy támadási felületet adtam” – fogalmazott Babos Krisztina.

Az újságíró elismerte, a történtek után fenyegető levelet írt Nagy Szabolcsnak. „Azt írtam neki Facebookon, hogy ha nem hagyják abba a piszkálásomat, olyan dokumentumot teszek közzé az egyik Szatmár megyei politikusukról, ami nem vetne jó fényt az RMDSZ-re. Ezt nem lehet zsarolásnak nevezni” – jelentette ki, ám nem részletezte, hogy milyen dokumentumról van szó.

Kimaradt?