Kincses: jogilag nincs rendben Tőkés kitüntetésének visszavonása

Jogilag semmisnek nyilvánítandó annak a becsületbíróságnak a megalakulása, amely Tőkés László állami kitüntetésének visszavonását javasolhatja az államfőnek – közölte hétfőn Kincses Előd, az európai parlamenti képviselő ügyvédje.

A jogász három okot is felsorolt, amiért szerinte a Románia Csillaga érdemrend csütörtökön megalakult becsületbírósága jogilag nem létező testület. Az egyik az, hogy a bíróságot megválasztó közgyűlés nem volt határozatképes, mivel a hatszáznál több kitüntetettből alig százvalahányan szavaztak, holott ilyen esetben szükséges a fele plusz egy arány.

A másik ok az Kincses szerint, hogy a Tőkés kitüntetésének visszavonását elsőként javasoló Corina Crețu európai parlamenti képviselőnek érintettsége révén nem lett volna szabad részt vennie a szavazatszámláló bizottságban a becsületbíróság megválasztásakor. Az ügyvéd kifogásolja azt is, hogy a közgyűlést Gheorghe Anghelescu vezette, aki azonban nem birtokosa a Románia Csillaga érdemrend egyik fokozatának sem.

„Az egész eljárás egy agyrém. Úgy néz ki, a történelem ismétli önmagát: 1989-ben a Ceaușescu-rezsimmel szemben képviseltem Tőkés Lászlót, most a Băsescu-rezsimmel szemben védem” – fogalmazott Kincses, aki azonban még nem jelentette be azt a szándékát, hogy bepereli az elnöki hivatalt, ha a felsorolt jogi rendellenességek ellenére visszavonják Tőkés kitüntetését.

Kapcsolódók

Kimaradt?