Sztárügyvédet fogadott Borboly Csaba tanácselnök

Románia egyik legjobb ügyvédje látja el Borboly Csaba jogi képviseletét abban a bűnvádi perben, amelyet a korrupcióellenes ügyészség indított Hargita Megye Tanácsának elnöke ellen. Egy szakmai blogon tavaly közölt top tízes országos rangsorban a 39 éves Sergiu Bogdan a második helyen szerepel.

Irodájának honlapja szerint az ügyvéd kizárólag bűnvádi perekre szakosodott. Hírnevét pedig annak köszönheti, hogy egyre másra nyeri a pereket. Neve felbukkan a Sorin Apostu volt kolozsvári polgármester ellen indított perben, amelyben Călin Stoia üzletember jogi képviseletét látta el. A vádlottat felmentették.

Sergiu Bogdan előadótanár is, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem jogi karának dékánhelyettese, a diákoknak elsősorban büntetőjogi perrendtartást és kriminológiát oktat. A felsőoktatási intézmény honlapjára feltöltött vagyonnyilatkozatából kiderül, nem csak legenda, hogy az ügyvédek jó keresnek: X3-as BMW-t vezet, két lakása van, több mint kétezer négyzetméretes telek tulajdonosa, tavaly pedig – tanári fizetése mellett –több mint 85 ezer euró honoráriumot vett fel a saját ügyvédi irodájától.

„Nem vagyok egy sztárügyvéd” – hárított nevetve megkeresésünkre Sergiu Bogdan. A tavalyi top tízes listáról megjegyezte: ez nem számít hivatalos rangsornak. Azt azonban hozzátette: tudja, hogy jó szakember hírében áll. Kérésünkre elmondta, elsősorban a tőzsdei manipulációkkal kapcsolatos bűnvádi perekben elért teljesítményére büszke.

Sergiu Bogdan kitérő választ adott a kérdésünkre, hogy mennyivel dolgozik drágábban kevésbé ismert kollégáinál. „Attól függ, hogy melyik kollégámmal hasonlít össze. A honoráriumom több tényezőtől, elsősorban a per komplexitásáról függ. Díjszabásaink egyébként az ügyvédi irodámban megtekinthetők” – magyarázta.

Az ügyvéd Borboly Csaba esetében nehéz perre számít. „Nagyon sok érdek fűződik ehhez a perhez, ezért gondolom úgy, hogy nem lesz könnyű dolgunk” – mondta Sergiu Bogdan, ám nem részletezte, hogy milyen érdekekre utalt.

Borboly Csaba perének első tárgyalását október 21-én tartják a Marosvásárhelyi Táblabíróságon. A DNA hétfői közleménye szerint Hargita Megye Tanácsának elnöke indokolatlanul fizetett ki jelentős, útjavításra szánt összegeket egy olyan cégnek (a Stravia Group Kft.-nek), amely Pálffy Domokos megyei önkormányzati képviselő tényleges irányítása alatt működött. Ezzel állítólag a tanácselnök és feltételezett bűntársai 1,1 millió eurós kárt okoztak az államnak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?