Csütörtökön döntenek Tőkés kitüntetésének visszavonásáról

Összeül csütörtök délután a Cotroceni Palotában a Románia Csillaga érdemrend közgyűlése, miután a rend hét tagja azt kérte, hogy vonják vissza a kitüntetést Tőkés László európai parlamenti képviselőtől.

A közgyűlést a rend titkársága hívta össze, hogy a legmagasabb román állami kitüntetés több mint 1300 birtokosa megválassza a héttagú becsületbíróságot. Ez a testület dönthet úgy, hogy a rend valamelyik lovagja méltatlanná vált a kitüntetésre, és ennek alapján lehet kibocsátani az érdemrend visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.

A közgyűlés tagja az RMDSZ több politikusa, Kelemen Hunor, Markó Béla, Borbély László és Eckstein-Kovács Péter is, mindannyian a Románia Csillaga érdemrend valamelyik fokozatának birtokosai. A testület ülésére a Romania Tv értesülései szerint meghívták Tőkés Lászlót is, aki azonban ezt elutasította.

Ekcstein-Kovács Péter a maszol.ro-nak elmondta, a közgyűlés tagjainak körlevélben kellett jelezniük, hogy részt vesznek-e a bukaresti ülésen, illetve vállalják-e jelölésüket a becsületbíróságba. Eckstein mindekét kérdésre igennel válaszolt, így akár az is megtörténhet, hogy a Tőkés fölött "ítélkező" testület tagja lesz csütörtök estére.

Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy miként szavaz majd, ha a becsöletbíróság tagjává választják, az államfő volt tanácsadója azt mondta: nem érti a Tőkés ellen felhozott vádakat. "Ha a becsületbíróság tagja leszek, akkor többet fogok tudni" – jelentette ki. Az RMDSZ több politikusa egyébként korábban védelmébe vette a volt református püspököt ebben az ügyben.

Kapcsolódók

Kimaradt?