Kövesi: csak a munkájukat végzik az ügyészek

Határozottan elutasította szerdán Laura Codruţa Kövesi az referendumon elkövetett választási csalásokat kivizsgáló ügyészek túlkapásairól szóló vádakat. A legfőbb ügyész hangsúlyozta: a vádhatóságot nem érdekli, hogyan szavaztak a választók a népszavazáson.

„Az ügyészek nem azt kérdezik az emberektől, hogy igennel vagy nemmel szavaztak. Szó sincs túlkapásokról. Egyszerűen azt vizsgálják: megalapozottak-e a választási csalásokra vonatkozó bűnvádi panaszok" – magyarázta Kövesi.kovesi2

Tájékoztatása szerint olyan esetekben is indítottak vizsgálatot, amelyben megakadályoztak választókat szavazatuk leadásában. „Ötven ilyen bűnvádi dossziét nyitottunk" – mondta.

Nagyon sok panasz érkezett többszörös szavazatokra. „Akadnak személyek, akinek neve az állandó névjegyzék, illetve a pótlista alapján leadott szavazatok mellett is szerepel. Természetes, hogy megkérdezzük az illetőt, hogy szavazott-e és hányszor" – jelentette ki Kövesi.

Mint ismert, az ügyészek állítólagos túlkapásairól elsősorban a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői, köztük Victor Ponta miniszterelnök és Crin Antonescu ideiglenes államfő beszéltek az elmúlt napokban. Kedden értelmiségiek csoportja levélben fordult a Legfelsőbb Bírói Tanácsot azzal a kéréssel, hogy a testület „állítsa le az ártatlan emberek meghurcoltatását".

Szerdán egyébként Victor Ponta és Laura Codruta Kövesi találkoztak a CSM ülésén, amely végül kvórumhiány miatt elmaradt. „Beszéltem a legfőbb ügyésszel, és megkértem, adjon hivatalos tájékoztatást arról, amit az ügyészek végeztek az elmúlt napokban" – mondta a miniszterelnök.

Kimaradt?