Boc: nem megfelelő az időpont az elöljárók fizetésemelésére

A polgármesterek fizetésemeléséről szóló döntés „nem megfelelő intézkedés egy egyáltalán nem megfelelő időpontban”, véli Emil Boc kolozsvári elöljáró, rámutatva, figyelembe véve a büdzsé-megszorításokat, nem hiszi, hogy az intézkedés valóban meg fog valósulni.

Szerdai sajtótájékoztatóján megkérdezték Kolozsvár polgármesterétől, mi a véleménye a polgármesterek 2014. január elsejére bejelentette fizetésemelésről.

„Én úgy gondolom, hogy ez egy nem megfelelő intézkedés egy egyáltalán nem megfelelő időpontban. Jelen helyzetben nem a polgármesterek képezik az ország prioritását, ha az esetleges béremelésekről beszélünk, és véleményem szerint, figyelembe véve a büdzsé-megszorításokat, nem is hiszem, hogy az intézkedés valóban meg fog valósulni. A döntés nem megfelelő. Az én időmben is voltak nyomások, hogy az elöljárók fizetését megemeljük, én azonban azt mondtam, hogy Románia nem engedheti meg magának, hogy egy másik bérszakaszba lépjen az elöljárók esetében. Még nem vagyunk erre felkészülve, vannak még más szociális kategóriák, melyek az anyagi rehabilitációt várják, majd azután következhetnek a tisztségviselők is” - fejtette ki Boc a kérdésre válaszolva.

Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes szeptember 5-én a Polgármesterek Egyesülete képviselőinek azt mondta, hogy Victor Ponta kormányfő egyetértett azzal, hogy az elöljárók fizetését 2014 január elsejétől megemeljék.

„A kormányfő egyetértett néhány fontos elvvel: elsősorban azzal, hogy az elöljáróknak ugyanazokat a jogokat biztosítsuk, melyekben a polgármesteri hivatal tisztviselői is részesülnek. A polgármesterek is megkapnak minden javadalmazást, amit a tisztviselők kapnak. A kormányfő felkért, hogy a munkaügyi minisztériummal együtt dolgozzunk ki egy törvénytervezetet, amely előírja, hogy egy intézményben a legmagasabb fizetése az intézmény vezetőjének legyen, és mi dolgozunk ezen” – mondta Dragnea a polgármesterekkel való megbeszélésen, amelyen Ponta kormányfő is részt vett.

Dragnea kifejtette, a kormányfő beleegyezett, hogy a polgármesterek bérét növeljék, tekintve, hogy azok felelőssége nincs összhangban a fizetésükkel.

„Kértem a kormányfőtől, hogy növeljük a polgármesterek fizetését, és ő beleegyezett, mivel az elöljárók óriási felelőssége nincs összhangban a fizetésükkel. A polgármesterek sok évvel ezelőtt kigondolt fizetése, rossz ötlet volt , amely a korrupciót bátorítja. A kormányfő úgy határozott, hogy 2014 január elsejétől javítunk ezen a helyzetben” – mondta Dragnea az elöljáróknak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?