Az államfő jóváhagyta a Videanu és Silaghi elleni büntetőjogi kivizsgálást

Jóváhagyta az Adriean Videanu és Ovidiu Silaghi elleni bűnvádi eljárás beindítását Traian Băsescu. Az államelnöki hivatal vasárnap közölte, hogy az Igazságügyi Minisztériumhoz továbbította a főügyészség ezirányú kérését annak érdekében, hogy a két volt miniszter elleni büntetőjogi kivizsgálás beindulhasson.

A 2008 decembere és 2010 szeptembere között a gazdasági tárcát vezető Adriean Videanu ellen összeesküvés és a nemzetgazdaság aláásásának gyanúja miatt a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Ellenes Ügyosztály (DIICOT) szeptember 2-án kezdeményezte a bűnvádi eljárás beindítását. Ugyanezen ügyben az ügyészség Varujan Vosganian gazdasági miniszter ellen a parlamenttől kérte a vizsgálat jóváhagyását.

Az ügyészek gyanúja szerint Vosganian és Videanu közbenjárásának köszönhetően a Ioan Niculae üzletember tulajdonában levő InterAgro vállalat kedvezményes áron vásárolhatott földgázt az állami tulajdonban levő Romgaztól, ezzel pedig 130 millió dollárral  károsította meg az állami költségvetést

A 2012 május és december között a szállításügyi tárcát vezető Ovidiu Silaghi ellen befolyással való üzérkedés gyanúja miatt a főügyészség pénteken kérte a büntetőjogi kivizsgálás jóváhagyását. A politikust azzal gyanúsítják, hogy tavaly miniszterként egy üzletembertől 200 ezer euró kenőpénzt kapott. Nelu Iordache útépítő vállalatot működtet, és az egyik állami szerződését fel akarták bontani kötelezettségszegés miatt. A Nemzeti Liberális Párt képviselője ellen korábban már az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság is kérte a képviselőháztól a jóváhagyás, azonban szeptember 3-án a Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyája lemondott képviselői mandátumáról, mivel pártja egy megüresedett EP-képviselői helyre javasolta.

A szabályozás szerint a volt kormánytagok elleni vizsgálatot az államfőnek kell jóváhagynia.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?