Ponta: a milliárdos kártérítést akartuk elkerülni a Verespatak-törvénnyel

Azért kellett a parlament elé terjeszteni a Verespatak-törvényt, hogy a bányanyitást tervező Roșia Montana Gold Corporation (RMGC) ne kezdeményezhessen pert a kormány ellen – jelentette ki Victor Ponta. A miniszterelnök szerint a vállalat több milliárdos kártérítést követelhet mivel a bányanyitás terén máig nem történt előrelépés.

Ponta azt mondta: a hatályos törvények szerint már meg kellett volna adni az engedélyt a bánya megnyitására, az RMGC ugyanis ennek minden feltételét teljesítette. „Mivel ezt nem tartottam helyesnek, a parlament elé küldtük a törvényt, hogy minden véleményt meghallgassunk, ugyanis én nem akarok az adófizetők pénzéből milliárdokat fizetni a kártérítésre, döntsön a parlament e kérdésről” – mondta Ponta.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a parlament elutasítja a Verespatak-törvényt, Ponta azt válaszolta, hogy a kormánynak így már semmi felelőssége nem lesz. Megismételte: a parlamenti vitán a honatyák maguk döntik majd el, hogy miként szavaznak. A kormányfő hozzátette: a tervezet minden szükséges jóváhagyással rendelkezik, így a környezetvédelmi tárcáéval valamint az igazságügyi minisztériuméval is.

Csütörtökön előkerült egy az igazságügyi minisztériumnak tulajdonított, augusztus 13-án keltezett véleményezés, amely rámutat, hogy a Verespatak-törvény tervezete több ponton alkotmányellenes. A dokumentum szerint Dan Șova nagyberuházásokért és külföldi befektetésekért felelős tárca nélküli miniszter hivatala egy egyedi megállapodást próbál törvényben szabályozni, holott az alkotmány szerint a törvényeknek általános hatályuk kell legyen. Az igazságügyi tárca még egy sor hivatal jóváhagyását kérte a tervezetre, amelyet módosításra visszaküldött az azt kezdeményező tárca nélküli miniszternek. A kormány két héttel később közölte, hogy elfogadott egy törvénytervezetet Verespatak ügyében, azt azonban nem tudni, hogy ez azonos-e az igazságügyi minisztérium által augusztus 13-án kifogásolt tervezettel.

Kimaradt?