Napok kérdése Tőkés kitüntetésének visszavonása?

Összehívták a Románia Csillaga érdemrend közgyűlését, miután a rend hét tagja azt kérte, hogy vonják vissza a kitüntetést Tőkés László európai parlamenti képviselőtől - jelentette be kedden Traian Băsescu államfő.

A közgyűlést a rend titkársága hívta össze szeptember 19-re, hogy a legmagasabb román állami kitüntetés több mint 1300 birtokosa megválassza a rend héttagú becsületbíróságát. Băsescu rámutatott: csak az érdemrend becsületbírósága dönthet úgy, hogy a rend valamelyik lovagja esetleg méltatlanná vált a kitüntetésre, és ennek alapján lehet kibocsátani az érdemrend visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.Tőkés Lászlót azzal vádolják, hogy megkérdőjelezte Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, amikor azt javasolta: Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet  Erdély érdekében úgy, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Augusztus 23-án Victor Ponta miniszterelnök hivatalos átiratban kérte Băsescutól az EP-képviselő kitüntetésének visszavonását, amit az elnöki hivatal az érdemrend belső szabályzatára hivatkozva hárított el. Az államfő szóvivője rámutatott: az érdemrend visszavonását csak olyanok kezdeményezhetik, akik maguk is az illető magas állami kitüntetés birtokosai, kérésüket pedig a rend becsületbírósága hivatott elbírálni. 

A román érdemrendek öt éves mandátummal választott héttagú becsületbíróságai azok felett "ítélkeznek", akik méltatlan cselekedeteikkel erkölcsi kárt okoznak a rend birtoklóinak. A testület azok esetében illetékes, akiket nem ítélt el jogerősen valamilyen büntetőbíróság, ez utóbbi esetben ugyanis az államfő maga dönthet a kitüntetés visszavonásáról.

Korábban az RMDSZ több politikusa kiállt Tőkés László mellett ebben a kérdésben. Kovács Péter főtikár a maszol.ro-nak kijelentette, 1989-es kiállását senki sem tudja elvenni a volt református püspöktől. "A forradalom elindításáért kapott kitüntetésének visszavonása nagy butaság lenne" – fogalmazott a politikus.

Bevallása szerint Tőkés Lászlót nem foglalkoztatja túlságosan a kitüntetés visszavonása. „Az állampolgárságomat nem féltem, a románok jó politikusok, és ilyen otrombaságot nem követnének el. Lehet, hogy a kitüntetést visszavonják, ám ez az ő dolguk, őket minősíti. Mi a nyolcvanas években nem a majdani kitüntetések reményében szálltunk szembe a diktatúrával” – jelentette ki egy interjúban.

Kapcsolódók

Kimaradt?