Alkotmánybíróság: Traian Băsescu visszatérhet

Két és fél órára volt szükségük a talárosoknak, hogy eldöntsék: Traian Băsescu felfüggesztett államfő visszatérhet a Cotroceni-palotába - adta közzé a Realitatea hírtelevízió alkotmánybírósági forrásokra hivatkozva. A kiszivárgott információk szerint a határozatot minősített többséggel, tehát 6-3-as eredménnyel hozták meg.

"Minősített többséggel hoztuk meg a döntést" – erősítette meg utóbb az alkotmánybíróság előtt várakozó újságíróknak Tudorel Toader, a taláros testület egyik tagja. A további kérdéseket azzal hárította el, hogy a sajtó mindenre választ kap a hamarosan megjelenő sajtóközleményben.

Az alkotmánybíróság elnöke, Augustin Zegrean az ülés után kijelentette: a referendumot azért nyilvánították érvénytelennek, mert nem teljesült a kvórum, azaz nem adta le a szavazatát a választói névjegyzékben szereplő személyek legkevesebb fele plusz egy fő. alkeszek3

Az Alkotmánybíróság székhelye előtt tüntetők hitetlenkedve fogadták az eredményt, sokan sírva fakadtak, majd csalódottan hazafelé indultak. Több titlakozó azzal vádolta a taláros testületet, hogy államcsínyt követett el. A tüntetők egy rész az Egyetem tér felé indult folytatni a demonstrációt. "Halál a diktátorra!" – üvöltötte a menet.

Az Alkotmánybíróság szerda reggel tíz órakor kezdődő plenáris ülésén olvassák fel a döntést és az esetleges magánvéleményeket, amelyeket azután a továbbítanak a parlamentnek.

Elégedetlenek az USL politikusai

A Szociál-Liberális Szövetség (USL) politikusai elégedetlenek az alkotmánybírák döntésével.

A liberálisok alelnöke, Ralu Fenechiu szerint az USL nem adja fel a küzdelmet, továbbra is célkitűzése Traian Băsescu eltávolítása. „Miután a parlament összeül és az államfő visszatér Cotroceni-be, eldöntjük, hogy miként folytatjuk a küzdelmet ellene. Reméljük, hogy a téli ünnepekre már Traian Băsescu munkanélküli lesz" – mondta a politikus.

Călin Popescu Tăriceanu volt liberális miniszterelnök a Romania TV-nek azt mondta: a referendum után az államfő elvesztette a hitelét, a tekintélyét és a legitimációját. Ugyanakkor kétségét fejezte ki, hogy Traian Băsescu képes lesz az USL-kormánnyal „társbérletben" irányítani az országot.

Cikkünk frissül

Kimaradt?